Automatisk oplæsning:

Naturplejere er jaget vildt med nye markskydningsregler

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Gebyrstigninger og bureaukrati i forbindelse med markskydninger vil ifølge Erling Bonnesen komme naturen til skade. Nu har han indkaldt fødevareministeren i samråd.

Venstres landbrugsordfører Erling Bonnesen har kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd, da han mener at stigende gebyrer og øget kontrol i forbindelse med mark-skydninger vil afholde landmænd fra at pleje naturarealer.

- Jeg har indkaldt ministeren i et samråd. Den voldsomt store gebyrstigning vi har set i forhold til markskydninger, den slår nicheproduktionen ihjel for kvægavlere, der har afgræsningsaftaler, fortæller Erling Bonnesen til Maskinbladet.

Venstres landbrugsordfører frygter, at det voksende bureaukrati vil betyde, at det i fremtiden bliver meget vanskeligt at bruge store græssere til at pleje vores natur og fremme biodivesiteten i Danmark.

- Konsekvensen vil jo blive, at de natur- og græsarealer, der hidtil er blevet afgræsset med de her aftaler, de vil bare gro til i krat, lyder det fra Erling Bonnesen, og han har en meget klar opfordring til ministeren:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Fjern den voldsomme gebyrstigning, og fjern den voldsomme forøgelse af bureaukratiet, som nu er indført, så den model med at kvægavlerne kan skyde kreaturerne direkte på markerne i de her afgræsningssituationer, hvor det er helt umuligt at transportere dyrene til den lokale slagter, kan fastholdes.

Nicheproduktionen aflives
Markskydningen af kreaturer er en mulighed for landmænd, som har dyr gående under naturlige forhold, hvilket betyder, at der er minimal menneskelig kontakt, hvilket gør det umuligt at indfange og transportere under sikre forhold, for såvel dyr som mennesker. Ofte er der tale om dyr med horn som er vant til at gå helt frit i naturen hele sommeren, og den produktion vil Venstre kæmpe for bliver bevaret.

- Man fjerner nu fortjenesten for landmanden, så det bliver en underskudsforretning og fede de her kreaturer op, og så slår regeringen jo hermed den her nicheproduktion af kvalitetskød ihjel - og det vil vi i Venstre ikke være med til, og derfor har vi indkaldt fødevareministeren i samråd.

Venstre vil nu arbejde for at rydde op i bureaukratiet, så man kan fortsætte markskydningen på en forenklet måde, som det har foregået hidtil. Ved afskydningen af kreaturer skal der ifølge regler, der er trådt i kraft 1. januar, også være kontrollerende dyrlæger tilstede fra Fødevarestyrelsen til en timepris på 1700 og 2400 kroner, når der markskydes kreaturer til slagtning, og det mener man hos Venstre er helt ude af proportioner.

- Det er jo slet ikke nødvendigt. En jæger er jo netop uddannet i at skyde dyrene, så det er rent galimatias, og det skal bare stoppes. Det er bare bureaukratiet, der er gået grassat, lyder det fra Erling Bonnesen.