Lyt til artiklen:

Vil gøre pølser mindre klimabelastende: Virksomhed bag pølserobot får to mio. kr

00:00
Hastighed: ???x
04:14

Pølsens vej til køledisken er lang. Faktisk har den været på en rejse hele vejen om på den anden side af jorden, før den ender i supermarkedet. Når grisen er slagtet, sendes naturtarmen, som pølsen er pakket ind i, med containerskib til Kina, hvor den bliver målt og sorteret manuelt og derefter sendt tilbage igen. Det er en både dyr, langsommelig og ikke mindst klimabelastende proces.

Jan Pedersen er opfinderen bag en sorteringsrobot, der skal gøre pølsens rejse fra slagteri til køledisk noget kortere. Og med EU-støtte fra programmet Eurostars har han, sammen med sit firma Proxima Centauri, nu fået ca. 2 mio. kr. til at gøre robotten endnu bedre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Slut med Kina tur/retur

Jan Pedersen har tidligere drevet et slagteri i Polen og allerede dengang undrede det ham, at det var nødvendigt at sende naturtarmene hele vejen til Kina.

- Ligesom alle andre sendte jeg også naturtarme til Kina, men så begyndte jeg at interessere mig lidt for, hvorfor det var nødvendigt. Da jeg så solgte firmaet, tænkte jeg, at nu skulle der gøres noget ved det. Så jeg etablerede Proxima Centauri i Danmark, og så begyndte vi at bygge.

Naturtarmens rejse fra et slagteri i Europa til Kina og retur udleder Co2 svarende til ca. 4,1 mio. privatbiler. I 2017 besluttede Jan Pedersen, at det var på tide at gøre noget ved snakken, og det blev startskuddet til den odensebaserede virksomhed Proxima Centauri og pølserobotten, som netop kan udføre det arbejde, der i dag udliciteres til Kina.

- Foruden at reducere Co2-forbruget, kunne vi samtidig bevare nogle arbejdspladser i Europa og få arbejdsgangen omformet fra ret triviel til mere højteknologisk - det er det, vores maskine gør, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

EU-midler styrker produktudvikling

Med støtte fra EU's Eurostars-program har Jan Pedersen og hans firma nu fået mulighed for udvikle en ekstra robot, der skal samle tarmene op og betjene den oprindelige sorteringsrobot - en pick-upper, som den bliver kaldt.

- Det er en robot, der skal samle tarmene op og sætte dem ind i vores sorteringsmaskine. Den robot kommer foran den nuværende maskine, fortæller Jan Pedersen.

Som partner i projektet skal Lund Universitet i Sverige udvikle softwaren og kameraerne, som skal dirigere den nye robot i, hvor den skal køre hen og samle tarmen op.

- Tarmen bliver lagt ud på et bord, og skal så samles op af den nye robot. Men robotten skal selvfølgelig dirigeres af et eller andet. Så vi sætter nogle kameraer på, som kan se de tarme, der ligger på bordet. Så sidder der en masse software, der fortæller robotten, hvor den skal køre hen, og hvordan den skal samle tarmen op.

Et økonomisk skulderklap

For Jan Pedersen er EU-midlerne afgørende for Proxima Centauris videre arbejde - og ikke mindst en blåstempling af projektet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Støtten betyder temmelig meget, for selvfølgelig er det da en anerkendelse af projektet - det er én side af sagen. Men det er også den økonomiske støtte i det. Det koster mange millioner kroner at bygge det her, så uden støtte ville jeg skulle sælge både hus og hjem for at klare det - det var jeg ikke rigtig indstillet på, fortæller han.

Og fremtiden ser lys ud, hvis man spørger Jan Pedersen.

- Vi vil ud på verdensmarkedet. I Brasilien slagter de for eksempel også rigtig mange grise. De vil også med fordel kunne bruge den her robot. Der er jo lige så langt fra Brasilien til Kina, som vi har fra Europa, fortæller han.

For at opnå midler til den nye robot har Proxima Centauri henvendt sig til Erhvervshus Fyn for at få sparring om eksterne finansieringsmuligheder. Gennem et samarbejde mellem Det Syddanske EU-Kontor og Erhvervshus Fyn fik virksomheden råd og vejledning til at udarbejde ansøgningen til Eurostars-programmet.

- Proxima Centauri er et rigtig godt eksempel på de spændende start-ups med stort scaleringspotentiale, som har været en del af robot-hubben på Teknologisk Institut. Vi er meget glade for samarbejdet med de øvrige erhvervsfremmeaktører, og det er en fornøjelse at arbejde sammen med Jan, der er god til at se mulighederne i de forskellige EU-programmer, afslutter EU-Konsulent på det syddanske EU-Kontor Else Dyekjær Mejer.