Lyt til artiklen:

Debat: Fødevareministeren holder ord

00:00
Hastighed: ???x
02:07

Fødevareministeren holder, hvad han lovede, da han var taler på SLFs traditionsrige nytårskur 2021. Her lagde fødevareministeren op til dialog og samarbejde med landbrug og fødevareerhverv om, hvordan den grønne omstilling af erhvervet skal udformes. Det lød næsten for godt til at være sandt. Men med de syv principper som regeringen lægger op til, ser det fornuftigt ud.

Rasmus Prehn lægger op til syv principper som ramme for forhandlingerne om den grønne omstilling. De giver som udgangspunkt tiltro til, at der kommer løsninger med mulighed for fremtidig udvikling. Det bliver blandt andet fastslået, at den grønne omstilling skal ske klogt, smart med brug af ny teknologi, så produktionen ikke bare flytter til udlandet. Desuden lægges der op til rammebetingelser, der sikrer bæredygtig økonomi for landbruget. Det lyder rigtig fornuftigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regeringen lægger op til, at der skal være et bredt flertal i Folketinget bag den grønne omstilling. Det er yderst vigtigt, da vi i landbruget har brug for holdbare og langsigtede vilkår, så der kan investeres i grønne løsninger i tiltro til fremtiden. Også selv om regeringsmagten skifter side i Folketinget.

Heldigvis ser det også ud til, at regeringsoplægget om nedbringelser af drivhusgasser er realistisk. Her lægges der op til at nedbringe udledningen mest muligt uden at skade produktion, beskæftigelse og eksport. En virkelig beroligende udmelding for øksekødbranchen efter Concitos og DR Nyhedernes useriøse forsøg på at skræmme forbrugerne helt væk fra at spise oksekød tidligere på ugen.

Endelig lægger syvpunkts-planen op til indsatser for at passe på vandmiljø, biodiversitet og natur. Men igen på en måde, så vi kan skabe arbejdspladser og producere sunde og klimavenlige fødevarer samt bevare vores enestående førerposition på eksportmarkederne.

Vi kan en måned inde i 2021 glæde os over, at fødevareministeren holder, hvad han lovede ved nytårskuren. Vi følger de kommende forhandlinger tæt, og ser hvordan de udmøntes i praksis.

Men foreløbig anerkendelse for et godt oplæg.