Lyt til artiklen:

Prehn ønsker inddragelse og dialog i klimaforhandlingerne

00:00
Hastighed: ???x
02:38

- Regeringen fik et klart mandat i 2019. Vælgerne ønsker fokus på klimaet og grøn omstilling, sådan indledte fødevareminister Rasmus Prehn dagens konference.

- Regeringen vil landbruget. Vi ønsker en åben proces, hvor vi får afdækket forskellige synspunkter og talt sammen, inden forhandlingerne går i gang om landbrugets grønne omstilling, sagde fødevareminister Rasmus Prehn på dagens konference.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rasmus Prehn indledte konferencen med at slå fast, at regeringen på den ene side ønsker en klar C02-reduktion, men også ønsker et landbrug i fremtiden i Danmark.

- Vi ønsker med denne konference at kickstarte debatten og dialogen, før forhandlingerne går i gang i morgen, sagde Rasmus Prehn.

Flere ekspert er indkaldt til dagen konference. Blandt andet Henning Otte Hansen, IFRO, Københavns Universitet, der indledte konferencen med at slå fast, at Danmark er det land i Europa med mest opdyrket landbrugsjord.

Vi er samtidig også det land, hvor eksporten af landbrugsprodukter fylder mest. Når han ser på tallene for landbrugets generelle indtjening, så ser tallene for år 2020 gode ud både inden for kvægbrug, svineavl og planteavl.

Men han ser også mange udfordringer og ubekendte for landbruget, når man kigger frem: Ubekendte som: svinepest, ejerforhold, ustabile markeder, pandemier og de enkelte landes protektionisme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

L&F klar til dialog

Formand for L&F, Søren Søndergaard, roste Rasmus Prehn for indbydelsen til dialog.

Søren Søndergaard fortalte om en gammel bog, som han fik af sin far som ung, og som har betydet meget for ham: Hedens opdyrkning i Danmark.

- Bogen handler om hedens bønder, der opdyrkede jorden. Det er en god fortælling om, hvordan danske bønder er klar til forandring. Sådan er kulturen stadig i landbruget, sagde formanden.

For formanden er der to veje at gå i den grønne omstilling. Den slagne vej og den brede motorvej.

- Jeg foretrækker den brede motorvej, hvor der er plads til metodefrihed og vognbaneskift med udvikling og forskning. Vi kan - og vi vil - være verdens grønneste landbrugsland, sagde Søren Søndergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konferencen fortsætter hele dagen med forskellige indlæg fra eksperter, forskere, organisationer og foreninger som blandt andet Økologisk Landsforening, Danmarks Naturfredningsforening, Landbo Ungdom, Concito, og Aarhus og Københavns Universitet.