Lyt til artiklen:

Landbrugsstyrelsen finder løsning for eksport til Storbritannien

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Med en ny løsning undgås kravet om præ-eksportcertifikater fremover for visse planter, men må bibeholdes for andre; det er samtidigt nødvendigt, at Landbrugsstyrelsen iværksætter ny avlskontrol af danske planter for at kunne overholde Storbritanniens importkrav. Det er vigtigt, at eksportører, der ønsker at sende planter til Storbritannien - enten direkte eller via virksomheder i andre EU-lande - henvender sig til Landbrugsstyrelsen, for at modtage den nødvendige kontrol, det skriver Landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Landbrugsstyrelsen har givet oplysninger til et register hos den nederlandske plantesundhedsmyndighed om hvilke skadegørere, der aktuelt findes i Danmark. Den nye løsning, der er aftalt med Nederlandene, har til hensigt at begrænse behovet for præ-eksportcertifikater, da den nederlandske eksportkontrollør dermed i stedet løbende kan slå op i registeret, hvilke af de relevante planteskadegørere Danmark er fri for. Det er desværre ikke muligt helt at undgå kravet om oplysninger via præ-eksportcertifikater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De virksomheder, der eksporterer urteagtige planter til Storbritannien via Nederlandene, skal kunne dokumentere, at de nye britiske importkrav er overholdt. Urteagtige planter skal derfor avlskontrolleres for forekomst af nogle minerfluearter i tre på hinanden følgende måneder op til eksporttidspunktet. I perioden fra 1. januar til den 1. april 2021 accepterer Storbritannien dog, at der ikke i alt er gennemført tre månedskontroller i alt, så længe der er gennemført månedlig avlskontrol. I månederne forinden har den britiske myndighed således givet plads til en implementeringsperiode.

Eksport af danske planter direkte til Storbritannien via Nederlandene kræver dansk plantesundhedscertifikat.

Såfremt planterne sælges direkte fra en dansk til en britisk virksomhed, men af logistiske årsager sendes via Nederlandene, men ikke ompakkes, efter at de er afsendt fra Danmark, skal virksomheden fortsat bestille et dansk plantesundhedscertifikat for forsendelsen. Eksportøren skal ligeledes kunne dokumentere, at planterne, der sendes til Storbritannien, er avlskontrollerede. For de urteagtige planters vedkommende vil dette skulle være mindst tre gange forinden med en måneds mellemrum.

Eksportører må sikre sig, at den britiske importlovgivning overholdes.

For på sigt at opfylde de britiske importkrav er det nødvendigt, at virksomhederne kan bevise, at de er fri for den række af skadegørere, som er listet i den britiske lovgivning. Derfor er det vigtigt, at virksomheder, der fortsat ønsker at sende planter til britiske importører, enten direkte eller via kunder i andre EU-lande, allerede nu forbereder sig ved at henvende sig til Landbrugsstyrelsen for at få de nødvendige kontrolbesøg. Plantesundheds- og præ-eksportcertifikater bestilles som vanligt hos Landbrugsstyrelsen.