Lyt til artiklen:

Massiv kinesisk majsopkøb slår alle rekorder

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Det var store dele af følelsesregisteret der var i spil blandt markedsdeltagere ovenpå handlen i sidste uge, som indledningsvist oplevede pæne dyk i priserne på blandt andet hvede og majs, og hvor flere begyndte at spekulere i, om den underliggende optrend, som har dikteret retningen siden august sidste år, var i sin afsluttende fase, skriver Jyske Markets i sin afgrødekommentar.

De store dyk viste sig dog kortvarige, og da fredagen rindede ud, var det fondsejere med lange positioner, som havde mest at glæde sig over. Meldinger i løbet af ugen om massive kinesiske opkøb af
amerikanske oprindelser var særligt for majsmarkedet med til at slå tvivlen af bordet. USDA kunne fredag meddele om Kinas køb af yderligere 2,1 millioner tons amerikansk majs, hvilket er det største daglige majssalg USA har præsteret siden 1989.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den næsten umættelige appetit fra kinesiske side løftede således
de samlede kinesiske majsopkøb af US oprindelse i den forgangne uge til astronomiske seks millioner tons - det største ugentlige opkøb, som nogensinde er målt. Samtidig forlyder det, at der fra kinesisk side arbejdes på køb af op mod to millioner yderligere tons. De spekulative fonde holder i øjeblikket en rekordlang position i majs på antageligt mere end 400.000 kontrakter.

USA

Med nuværende fremskridt i den amerikanske majseksport til Kina og ukendte destinationer, og som sammen udgør omkring 240 mio. bushels, svarer det til, at eksportørerne for at nå USDA prognose skal sænke deres ugentlige salg for resten af sæsonen til cirka 13 millioner bushels, hvilket må anses for usandsynligt. Den galoperende efterspørgsel sender majs prisen op i nye højder her fra ugens start - på blot en uge har prisen dermed avanceret cirka 12 procent.

Den seneste udvikling øger interessen for den kommende WASDErapport, som publiceres tirsdag i næste uge. Øjnene vil her bl.a. være rettet mod den seneste udvikling i lagrene samt om USDA vil oprevidere deres mål for eksporten.

Hvede

Prisfesten i majs smitter positivt af på hvedemarkedet, som i de tidlige morgentimer på de amerikanske børser tangerer de højest handlede niveauer fra sidste uge. I weekenden kom det frem, at den russiske regering efter sigende arbejder på en ny type af eksporttold, som kan blive an realitet allerede fra 1. juni, samt hvor størrelsen vil afhænge af det aktuelle spotniveau.

Formålet er at begrænse eksporten i næste sæson, såfremt priserne forbliver høje. Det forlyder, at en endelig beslutning kan blive lagt på bordet inden for de næste 10 dage. En foreløbig vurdering peger dog på, at afgiften vil være så voldsom, at den vil lægge en dæmper på incitamentet til at indgå nye forretninger blandt russiske eksportører.