Lyt til artiklen:

Vindere af "I gang for en million" er fundet

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Vinderne af I gang for en million, et projekt, hvor agrarøkonomer skal udtænke, hvordan de kan starte en landbrugsvirksomhed for én million kroner, er nu fundet.

Det skriver Økologisk Landsforening i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vinderne er:

Natursaft - god samvittighed på flaske

To nyuddannede agrarøkonomer, Mia Vad og Kathrine Greve, fra Asmildkloster Landbrugsskole har vundet for deres socialøkonomiske projekt "Natursaft", der vil bruge bær og frugt fra økologiske læhegn ved landmænd.

- Vores produkter adskiller sig ved, at vi fokuserer rigtig meget på at bevare naturen og biodiversiteten, hvilket også er det, vi vil brande vores produkter på, skriver de to kvinder i beskrivelsen af konceptet.

Natursaft står selv for at vedligeholde læhegnene ved landmændene, og har derfor også råderet over dem.

- Bæredygtighed i projekterne har været et vigtigt parameter. De studerende har skulle tænke bæredygtighed ind socialt, miljømæssigt og økonomisk og de har "Natursaft" i høj grad gjort, fortæller projektleder, Jens Peter Hermansen fra Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mia Vad og Kathrine Greve vinder et legat fra Promilleafgiftsfonden på 10.000 og et gavekort til den økologiske restaurant L'estragon.

Redefine - rød, rødbedevin

Rødbeden er nok kendt for alt andet end sin evne til at blive til vin. Ikke desto mindre har to agrarøkonomstuderende fra Dalum Landbrugsskole, Frederik Hasselsteen og Christian Larsen, gjort den kendte knold til hovedpersonen i deres projekt Redefine.

- Vores ide bygger på tanken om, at vi ikke kan spise mere, men vi kan spise bedre, skriver de to studerende i deres opgave

I forbindelse med deres dimission fik de i denne uge et legat på 10.000 kr. fra Nordea for deres vinkoncept med ordene:

- Dette projekt rammer lige ned i trenden med sunde fødevarer på en ny måde kombineret med at gøre noget ved det enorme ressourcespild, der er i fødevareproduktionen generelt, sagde Peter Christensen, områdedirektør for landbrug hos Nordea, da han overrakte legatet til Christian B. Larsen og Frederik D. Hasselsteen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage til rødderne - byboerne skal dyrke deres egne grøntsager

Tilbage til rødderne er et projekt, der bygger på den socialøkonomiske tanke. Det skal give borgerne i de store byer mulighed for at komme tættere på naturen og de fødevarer, som de normalt henter i supermarkedet eller køber online. Tanken er, at projektet sørger for frø, planter og vejledning til byboerne og når de dyrker deres egne grøntsager, skal de få en fornemmelsen af at være ude på landet - uden at gå på kompromis med livet i den pulserende storby.

Projektet er lavet af Jesper Haahr Lodahl og Jens Givskov Petersen som netop er færdiguddannede agrarøkonomer fra Bygholm Landbrugsskole i Horsens. De vandt et legat på 10.000 kr. fra Danish Agro for deres projekt, som derudover også scorede et 12-tal for deres hovedopgaver.

Aarhus Kommune indgår som case i projektet, og efter planen skal haverne ligge på bynære kommunale arealer, hvor den økologiske drift skal sikre, at grundvandet ikke bliver forurenet med pesticider. Endelig skal haverne fungere som arbejdsprøvning for borgere med særlige behov, som ikke kan varetage et normalt 37 timers job.