Automatisk oplæsning:

Milliarder for kilometervis af minkhaller, og tonsvis af bure og redekasser

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Minkerhvervet er blev eksproprieret af staten. Det betyder at staten overtager og betaler for kilometerlange produktionsanlæg og tonsvis af udstyr. Kopehagen Fur har lavet en liste over de ting, som staten får for de 18,8 milliarder kroner.

Danske minkavlere havde en enestående verdensledende rolle med et meget omfattende produktionsapparat, der havde kapacitet til at huse over tre millioner avlshunner, skriver Kopenhagen Fur, der har opgjort, hvad staten erstatter og betaler for:

- Minkhaller, bure, redekasser, gyllerender og alt andet til faget hørende skal nu nedrives og bortskaffes. I tal drejer det sig blandt andet om: 7,3 millioner kvadratmeter minkstalde (svarer til 60.800 parcelhuse på 120 kvadratmeter).

- 10,9 millioner minkbure, svarende til 40 millioner kg metalskrot, fortrinsvis endda rustfrit.

10,9 millioner redekasser. Lige så mange legerør i plastik. 3.270 kilometer gyllerender.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Lige så mange kilometer automatisk vandanlæg til dyrene. Kilometervis af betonhegn fra 1.100 farme. 1.100 gylletanke. 1.500 fodersiloer.

- Bygninger til maskiner, mandskabsfaciliteter, pelseri med mere, konservativt estimeret pr. farm 300 kvadratmeter svarende til total bygningsmasse på 330.000 kvadratmeter (svarer til 2.750 parcelhuse på 120 kvadratmeter).

- Anslået op mod i alt 10.000 specialmaskiner, herunder fodermaskiner, sorteringsvogne, halmvogne, aflivningsvogne, hyldevogne, strømaskiner, minilæssere m.m.

- 10 store foderfabrikker, samt et stort antal andre virksomheder i erhvervets følgeindustri.

- Kopenhagen Fur - verdens største pelsauktion med 100.000 kvadratmeter under tag med salgs-, sorterings- og lagerfaciliter.

Gennem mange år én af den københavnske Vestegns største arbejdspladser med milliardeksport til Kina.

I aftalen mellem regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Liberal Alliance er der afsat 1.500-2.700 millioner kroner til egentlige nedrivning af produktionsanlæg. Men der står også i aftalen, at omfanget af nedrivningen først vil kunne vurderes præcist, når der er foretaget en inspektion af minkfarmene.

rich-media-1
7,3 millioner kvadratmeter minkstalde (svarer til 60.800 parcelhuse på 120 kvadratmeter) skal nedrives. Arkivfoto: Marianne Nørmark.