Lyt til artiklen:

Lise Bech forkastede minkaftale: Der blev ikke ændret et komma

00:00
Hastighed: ???x
04:05

Mandag aften blev en aftale imellem Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Liberal Alliance, og SF indgået, hvilket betyder, at minkbranchen kan se frem til at få ekspropriationslignende erstatninger nu og ti år frem i tiden.

Men løsningen var ikke den rigtige for Dansk Folkeparti, hvis fokus i slutfasen har været på at give branchen mulighed for at komme på fode igen, og så søgte Lise Bech at skabe opbakning til en fastholdelse af den danske forskning på minkområdet, men det kunne partiet ikke komme igennem med.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er frustrerende, for vi ville egentlig gerne have været med, men de ville intet give os, fortæller Lise Bech til Maskinbladet midt i et gruppemøde i Dansk Folkeparti tirsdag middag, hvor hun skulle forklare gruppen hvorfor Dansk Folkeparti ligesom Konservative, Enhedslisten og Alternativet valgte at stå uden for aftalen.

Lise Bech fortæller, at de indkaldte parter fik udkastet til en ny aftale søndag, hvor der også fandt et møde sted, og de blev gransket grundigt, og Dansk Folkeparti havde nogle ændringsforslag skrevet ned, som blev taget med på det afgørende møde mandag aften. Men under mødet mandag stod det hurtigt klart for Lise Bech, at der ikke ville blive ændret et komma i udkastet, politikerne blev præsenteret for om søndagen.

- Vi har jo hele tiden stået på, at vi gerne vil have det forskningsforsøg op at køre, og det vidste vi så godt, at det kunne ikke blive til noget; det kunne vi godt høre på det hele, siger Lise Bech, som er ærgerlig over, at der ikke var mere lydhørhed i forhold til at arbejde for en bedre dvaleordning, der ville betyde, at færre avlere ville være villige til at acceptere den fuldstændige erstatning, men i stedet ville vælge at se tiden an og have muligheden for at genoptage produktionen af minkskind på et senere tidspunkt.

- Det ville jo blive billigere for staten og alle os skatteydere, jo flere, der valgte dvaleordningen, men det kunne der ikke være tale om. De ville ikke ændre noget som helst. Vi ville have haft noget lønkompensation ind i dvaleperioden, og så ville vi have haft at dvaleordningen skulle følge forbuddet plus et halvt år, fortæller Lise Bech.

Skjult dagsorden

Modviljen fra regerings side i forhold til at prioritere de forhold, der ville kunne få minkbranchen på fode igen efter den lovbestemte forbudsperiode, hvor der ikke må produceres mink i Danmark, tyder ifølge Lise Bech på, at ambitionen fra regeringens side har været at nedlægge branchen én gang for alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ja, det er også det, vi kan lugte. Fordi, vi har jo fået en masse forbedringer på selve erstatningsdelen og på følgeerhvervene og så videre, men det her, det har de overhovedet ikke været lydhøre overfor.

Pludselig kom der ifølge Lise Bech også et punkt ind om en "Økologisk omlægning af fødevareproduktionen" som en del af andre initiativer i forbindelse med mink-aftalen fra den 25. januar, og det er man helt uforstående overfor hos Dansk Folkeparti, hvor man ikke kan se, at der er tale om andet end en indrømmelse for at få SF med i aftalen.

- Det har intet med minkavl at gøre - det er ikke engang sådan, at de her penge er øremærket til minkavlerne, overhovedet ikke, det er bare penge, der er puttet ind, og så vil de ikke give os penge til noget forskningsforsøg. Jeg er så sur over det, siger Lise Bech, som fortsat ikke har fået vished for, at nedslagtningen af den danske minkbranche har været berettiget.

- Overhovedet ikke. De (Regeringen. Red) vil jo ikke erkende, at det var en overreaktion - og det var det, og det er jeg stadig overbevist om, og så skubbede de sundhedsmyndighederne foran sig, men de vil jo ikke stå på mål for at de har bedt om, at hele branchen blev nedlagt, fortæller Lise Bech som vurderer, at alene det faktum, at regeringen er gået med til, at der reelt er tale om ekspropriation af minkbranchen, er en tydelig indikation af, at regeringen har fejlet i sin indsats i mink-skandalen.

- Det er da en tilståelsessag, at man går med på at forbedre erstatningsdelen også til følgeerhverv, fortæller Lise Bech og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er blevet forbedret, og det er jo fordi de har indset, at det var de nødt til for ligesom at komme levende ud af det her, slutter Lise Bech, som ikke kan afvise, at der kan komme et retsligt efterspil på hele mink-skandalen, men om eller hvordan det skal ske, har Dansk Folkepartis folketingsgruppe endnu ikke taget endelig stilling til.