Afgrødekommentar: Seneste rygter lyder, at også Argentina kan være på vej med eksportbegrænsninger i hveden, for at dæmpe indenlandske prisstigninger.

Det amerikanske marked tog sig i går en forlænget weekend i forbindelse med Martin Luther King day. Det afholdte dog ikke de europæiske marked er i ufortrødent at fortsætte sidste uges prispositive takter, supporteret af øgede russiske eksportafgifter, der potentielt kan blive forlænget til næstesæson om nødvendigt. Det kan i givet fald være med til at snævre spændet mellem ny og gammelhøst ind, skriver Jyske Markets i sin afgrødekommentar.

Seneste rygter lyder, at også Argentina kan være på vej med eksportbegrænsninger i hveden, for at dæmpe indenlandske prisstigninger. Møllehveden har de seneste par uger nydt gavn af en korrektion mod en stærkere dollar. Det har styrket den europæiske hvedes konkurrenceevne i et marked, hvor russiske oprindelser stort set er fraværende, som følge af usikkerheden omkring eksportafgifterne, og sendt den russiske FOB-hvede op i 300$/ton.

Vores valutabord forventer at korrektionen i dollaren er ved at nærme sig sin afslutning, og har svært ved at se dollaren styrkes yderligere fra nuværende niveau pt. Den store amerikanske hjælpepakke på op mod 2.000 milliarder dollar er stadig ikke kommet gennem Kongressen. Dette bliver den første store test for Biden, og kommer til at give det første billede af, hvorvidt Biden har opbakning fra alle demokraterne - herunder om de mere midtsøgende partikollegaer vælger at stemme for pakken.

Rusland

Den russiske hvedeeksport ventes ved udgangen af januar at rammerekordhøje 28 millioner tons for sæsonen. De seneste 5 år har eksporten for den resterende del af sæsonen, februar-juni, været i niveauet 10 millioner tons plus/minus. Et eksporttempo vi næppe kommer til at se den resterende del af denne sæson, med de nuværende eksportafgifter. 6-8 millioner tons synes mere realistisk, hvilket betyder at USDA's russiske hvede eksportestimat er omtrent 3 millioner tons for højt. Spørgsmålet er om hvedepriserne er ved at nået niveau, der kan bremse efterspørgslen?

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kina

Kina har offentliggjort sine importdata for december, der for majs viser at landet importerede rekordhøje 2,25 millioner tons majs i årets sidste måned. Det bringer Kinas samlede majsimport for kalenderåret 2020 op på rekordhøje 11,3 millioner tons.

På børsen i Kinesiske Dalian, handler majs-futures i rekordhøje 2.881 yuan/ton (11,5$/bu.), og det skubber til forventningerne om, at yderligere import kan lægge i kortene, for at dæmpe på priserne, hvilket i så fald kan støtte op om de globale majspriser.

Soja

Sojabønnerne er under pres fra faldende priser på både skrå og ikke mindstsojaolien, der sammen med palmeolien sendes lavere på efterspørgselsbekymringer. Terminskurven i sojaskrå er stadig ekstremtstejlt faldende, med et prisspænd mellem marts/oktober på 63$/ton.

Spændet var dog oppe i 80$ i sidste uge, hvilket vidner om et ekstremt usikkert marked på de korte terminer. Brasilianske lastbilchauffører truer med at strejke, mens Argentinske lastbilchauffører allerede meldes at have blokeret vejadgangen til flere havnefaciliteter ved Parana River.

Et kritisk tidspunkt, her hvor de første varer fra den nye høst begynder at nærme sig, lige som den argentinske eksport i forvejen er bagud oven på en stor strejke i december.