Lyt til artiklen:

Seniorforsker venter stadig på svar om minkprojekt: Fredag kan det være for sent

00:00
Hastighed: ???x
02:04

Fredag kan det hele være forbi.

Fredag træder det midlertidige forbud mod at holde mink i kraft. Herefter kan man få bøde eller fængselsstraf for at holde mink.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er ikke bare for et helt erhverv, at sandkornene er ved at rinde ud.

Også på Aarhus Universitet er det sidste udkald.

Godt nok er det skrevet ind i det midlertidige forbud, at mink stadig må bruges i forskning. Men seniorforsker på Aarhus Universitet, Steen Henrik Møller, har endnu ikke fået godkendt sin ansøgning om 70 millioner kroner til fortsat at forske i mink. Og sker det ikke inden fredag, kan han risikere, at de resterende mink i landet, er blevet aflivet.

- Vi har fundet en minkavler ved Hobro, som vi kan købe minkene af. Men hvis ikke vi får godkendelsen, kan han blive nødt til at aflive dyrene. For hvis han har dem fredag, kan han risikere at blive straffet. Jeg tror ikke, nogen kunne finde på at sætte ham i fængsel, men det er en usikker situation for os og for ham, og vi kan risikere, at han føler sig tvunget til at aflive sine mink, siger Steen Henrik Møller.

- Vi har sendt ansøgningen ind, men vi ved ikke helt, hvor den ligger nu. Vi håber, vi snart får svar, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skal forske i vaccinens effekt

Minkene skal blandt andet bruges til at forske i Covid-19-vaccinens effekt. Det kan derfor også have store gevinster for samfundet, forklarer han.

- Vi har gode muligheder for at undersøge, om man blandt andet stadig kan smitte, selv om man er vaccineret med det første stik, siger han.

Men det kræver altså, at ansøgningen bliver godkendt. Og hvis ikke den gør det, ligner det enden på minkforskning i Danmark.

- Vi står i en situation, hvor vi ikke har nogen dyr at forske på. Der er mange perspektiver i det. Danmark var verdensførende inden for både minkproduktion og viden på området. Aarhus Universitet har også en myndighedsrådgivning inden for dyr, som det er forpligtet til at give. Vi rådgiver også andre europæiske lande, som ikke har minkforskning, siger han.