Lyt til artiklen:

Greenpeace og Vegetarisk Forening hilser klimakostråd velkommen

00:00
Hastighed: ???x
03:24

I Dansk Vegetarisk Forening har man i mange år arbejdet for, at de danske kostråd skulle blive grønnere og i højere grad baseret på videnskab, og derfor vækker de nye kostråd glæde i den grønne forening, skriver Vegetarisk Forening i en pressemeddelse.

- Der har i årevis været solid evidens for, at udgangspunktet for en sund kost er planter, og at animalske fødevarer højst skal indtages i små mængder. Det er fantastisk, at vi nu i Danmark har fået kostråd, som afspejler dette. Grønne og baseret på videnskab, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er i det hele taget flere gode takter i de nye kostråd, mener foreningen. Særligt positivt er det med det klare fokus på bælgfrugter. For det er dem, vi skal lære at spise mange flere af her i Danmark, påpeger generalsekretæren. Foreningen hæfter sig også ved, at kostrådene nu tydeligt fortæller, at der findes alternativer til fisk, f.eks. nødder og frø.

- Det havde været ønskeligt, hvis kostrådene tydeligt havde sagt, at det eneste, man absolut skal spise, er planter, og at animalske fødevarer kan være et eventuelt tilvalg i mindre mængder. Det er i praksis det, de siger mellem linjerne. Men det havde været fint, hvis det havde stået tydeligere, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- De nye kostråd må ikke blive en sovepude. Der er brug for politiske tiltag, som gør det grønne valg til det nemme og billige valg. Eksempelvis bør afgifterne fjernes på frugt og grønt, der skal udvikles mange flere nemme måltidsløsninger, og der bør altid være et plantebaseret alternativ i alle offentlige køkkener. Eller man kan servere plantebaseret som udgangspunkt og bede folk om aktivt at bede om kød. Forskning viser, at det får rigtig mange til at vælge det grønne fremfor kødet, påpeger Rune-Christoffer Dragsdahl.

- Og så skal vi have koblet forandringer i kosten sammen med en omstilling af dansk landbrug, så der produceres mindre foder til dyr og mere mad til mennesker, slutter han.

Greenpeace vil halvere kød- og mælkeproduktionen

- Det er glædeligt, at regeringen med de nye kostråd anerkender, at vi skal på en fælles rejse mod at spise meget mindre kød og mere plantebaseret for klimaets og vores egen sundheds skyld. Men det er fuldstændig nødvendigt, at vi også hurtigst muligt går i gang med den rejse, når det gælder Danmarks store pres på klimaet med vores massive produktion af kød og mejerivarer, hvor hovedparten eksporteres ud i verden, skriver Tarjei Haaland, klima- og energipolitisk rådgiver i Greenpeace, i en pressemeddelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nye kostråd må ikke blive til et blændværk, hvor fødevareministeren og regeringen på den ene side anbefaler danskerne at skære ned på forbruget af kød, mens de samtidig svigter klimaansvaret ved at vende det blinde øje til, at dansk landbrug har verdens højeste produktion af kød per indbygger og en animalsk produktion, der står for 28 procent af vores klimaudslip.

- Regeringen må nu som næste logiske skridt tage reelt ansvar ved at skære markant ned på kødproduktionen og omstille landbruget til langt større produktion af økologisk plantebaseret mad, der passer på klimaet, naturen og sundheden. Vores gennemregnede opfordring til klimaforhandlingerne er, at antallet af køer og svin gradvist halveres frem til 2030, fortsætter Tarjei Haaland.