Automatisk oplæsning:

Agri Nord: Coaching kan hjælpe et generationsskifte på vej

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Både den yngre og den ældre i et generationsskifte kan ifølge Agri Nord have gavn af at benytte en coach for at få processen til at glide.

Der er mange faldgruber i et generationsskifte.

Økonomi er én ting, men hele det personlige aspekt er en anden. Den unge skal finde sine egne ben at stå på, og den ældre skal give slip.

Her kan en coach være en nyttig hjælp både for den yngre og den ældre generation. Det skriver Agri Nord i en pressemeddelelse.

- Den nuværende ejer kan få hjælp til at afklare, hvad der skal ske efterfølgende. Hvordan han får en ny hverdag til at fungere, eller hvordan han kan give slip på produktionen og lade den nye generation komme til, fortæller Janne Sæderup, der er junior virksomhedsrådgiver i Agri Nord og under uddannelse til coach.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den unge generation står med nogle helt andre problematikker.

Her skal det afklares, hvordan han eller hun driver virksomheden videre på sin måde, hvordan man tackler, at far og mor ikke kan slippe bedriften, eller hvordan man bedst udvikler sig som leder og tilegner sig nyttige kompetencer.

Opnå det fulde potentiale

Alle træffer beslutninger ud fra de erfaringer og overbevisninger, de har fået gennem hele livet. Problemet opstår, når disse erfaringer og overbevisninger bliver en begrænsende faktor, skriver Agri Nord.

Det kan for eksempel være, at den ældre generation mener, at tingene skal gøres, som da han eller hun overtog gården efter sine forældre.

- Gennem coaching er det målet at komme ud over de begrænsende faktorer og netop finde dit fulde potentiale. Visualisere alle dine muligheder. For der er ofte mange flere, end dem vi ser i første omgang, siger Janne Sæderup. Det kan være, at faren i generationsskiftet skal have afgrænsede arbejdsområder, eller at der lægges en nøje plan for, hvordan den yngre overtager ansvaret og udvikler virksomheden ud fra sin egen forretningsplan.

Hun understreger, at en coach ikke er en mirakelmager, der serverer en trylledrik.

- Som coach er det min fornemste opgave at fungere som en tillidsskabende samtalepartner, der gennem spørgsmål og dialog med den coachede, giver denne muligheder for at se eller gense egne potentialer og muligheder. Derefter hjælper jeg den coachede ud af eventuelle problematikker - store som små, siger hun.