Lyt til artiklen:

Rasmus Prehn: Jeg vil dialog

00:00
Hastighed: ???x
02:25

- Jeg bliver ikke en minister, der gemmer sig på Slotsholmen, sagde fødevareminister Rasmus Prehn blandt andet til et par hundrede tilhørere ved Sønderjysk Landboforenings digitale nytårskur.

Han lovede, at han fra første færd vil arbejde for at genskabe gode relationer til landbruget i kølvandet på minksagen, som han har brugt mange kræfter på, siden han tiltrådte. Han fastholdt dog, at beslutningen om at aflive minkene var en rigtig beslutning af hensyn til folkesundheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi har nu et ministerium i problemer. Det er vi nødt til at tale åbent og ærligt om, sagde ministeren.

Han tilføjede, at han ser det som en af sine vigtigste opgaver at genskabe tilliden.

- Derfor vil jeg tale mindre og høre mere. Og jeg vil i den kommende tid bruge én til to dage om ugen for at komme ud og besøge jer med dialog - og jeg vil lytte, sagde ministeren.

Også forholdene i Fødevarestyrelsen skal ifølge ministeren rettes op igen.

Landbrugsudspil

Rasmus Prehn anslog også den dialogsøgende tone, da han kom ind på regeringens forestående landbrugsudspil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg forventer at komme med et landbrugsudspil her i starten af det nye år, men jeg vil ikke løfte sløret for indholdet endnu, for jeg vil sikre den bedst tænkelige dialog, før jeg spiller ud, sagde han.

Rasmus Prehn sagde, at mange har en forventning om, at regeringen leverer på den grønne dagsorden.

- Og det kommer vi til, sagde han.

Samtidig imødekom han landbruget med et forsvar for erhvervets holdning til miljøet.

- Mange tror, I ikke holder af miljøet. Den påstand skal skydes ned. I holder meget af miljøet. I lever i, med og af naturen, og I er allerede i verdensklasse, når det handler om at producere med lavt klimaaftryk, sagde ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rasmus Prehns ønske om dialog viste sig også i et svar til en af mødedeltagerne, Søren Laustsen, som kritiserede de resultater, forskerne på Århus Universitet fremlægger og derfor efterlyste, at regeringen derfor sørger for at indhente en second opinion.

Og ministeren er åben for second opinion som alternativ til Århus Universitet.

- Lad os endelig diskutere tingene og gerne få en second opinion. Jeg ønsker dialog. Vi skal klæde hinanden på og se hinanden i øjnene, og vi skal være rigtig ambitiøse på klimaets og miljøets vegne, sagde ministeren.