Lyt til artiklen:

Tilbud om kompagniskab i canadisk minkfarm

00:00
Hastighed: ???x
05:59

Minkavler Kjeld Balle har de sidste 16 år indsamlet en lang række erfaringer med minkdrift i Canada. Alle disse erfaringer og sin ekspertise vil han gerne dele ud af til unge danske avlere. Kjeld Balle har regnet på flere muligheder. Et af regnestykkerne lyder på, at otte danske avlere hver investerer én million kroner i den dansk ejede canadiske farme og på den måde indgår kompagniskab. På sigt er der yderligere mulighed for at åbne satellit-farme ud fra hovedfarmen, som kan etableres af andre danskere.

- For et meget lille beløb kan de danske avlere igen få gang i deres produktion. Når de engang får deres erstatning fra den danske stat, kan de tage alt deres rengjorte udstyr og bure med til Canada, for man køber i forvejen alt sit minkudstyr i Danmark. Hvis avlerne eventuelt skiftes til at være i Canada, kan de fortsætte deres minkavl og levebane og stadig blive boende i Danmark, siger Kjeld Balle, der tilbage i september 2004 stiftede Botwood Fur Ranch INC på sin 40-års fødselsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Minkavleren brænder for erhvervet og sin canadiske farm og vil gerne i starten være med som partner og senere fungere som konsulent, der kan hjælpe avlerne godt på vej i Canada.

- Jeg vil være der 24/7 for dem og dele ud af alle mine erfaringer og kontakter til myndigheder og foderleverandører. Jeg har banet vejen med etableringen, så det er nemt at overtage driften, siger Kjeld Balle.

På sigt har Kjeld Balle planer om helt at trække sig ud af Botwood Fur Ranch om 2-3 år for at koncentrere sig om sine hunde og jagt.

Som 20-årig blev minkavleren ramt af knoglekræft og fik amputeret sit ene ben. Sygdommen har ikke været en hindring for et virksomt arbejdsliv, men har alligevel sat sine spor.

- Jeg er, siden sygdommen brød ud, blevet opereret et utal af gange, så min krop er slidt. Det giver derfor god mening for mig at trække mig lidt tilbage og passe lidt bedre på min krop, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nybygger i Canada

Tilbage i 2002 læste Kjeld Balle en annonce i bladet Dansk Pelsdyravl, hvor de canadiske myndigheder søgte danskere til at etablere minkavl på New Foundland. Den danske 38-årige minkavler var på det tidspunkt godt i gang med avl på sin bedrift ved Vinderup, men var frisk på eventyr i Canada.

- De canadiske myndigheder slog på, at lønningerne var lave, fodret var billigt, man kunne få skattefrihed de første 10 år, og gennem nogle særlige skatteregler kunne man få rabatter på 50-75 procent ved køb af nyt udstyr til foder og pelsning, fortæller Kjeld Balle, der så mulighederne for at gøre en god forretning med lave driftsomkostninger i Canada og sælge ind til det samme verdensmarked som de danske og europæiske pelsavlere.

Kjeld Balle købte seks hektar med skov og yderligere 50 hektar blev leaset over 50 år af den canadiske stat. Så gik arbejdet med at opbygge en farm ellers i gang. Fra bar jord og skov opbyggede han en farm med plads til 8.000-10.000 tæver, eget foderkøkken og frysehus. Dyrene kom fra topavlere i Danmark og USA. Efter kort tid var han oppe på fuld produktion med 12.000 avlstæver og 12 mand ansat.

Minkavleren fortæller, at farmen i dag er næsten 100 procent selvkørende og blot skal have tilført foderråvarer til frysehuset for at være i fuld drift.

De første 5-6 år boede Kjeld Balle permanent i Canada. Men i 2013 flyttede han til Danmark og pendlede mellem Danmark og Canada og drev farmen long distance.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg lovede mig selv, da jeg flyttede derover, at jeg ville blive i Canada i 10 år, men det blev altså til mere. Det har været en god og spændende tid, fortæller han.

I dag har minkfarmen 1.500 alvstæver og drives af halvanden mand. Farmen på New Foundland er øens eneste rene A-farm helt fri for sygdomme.

Siden Kjeld Balle rejste fra New Foundland i 2013, har han besøgt farmen cirka to gang om året for at besigtige og holde kontakt med medarbejderne.

- Jeg har rigtig gode og stabile folk i Canada, som jeg selv har oplært. Så de er 100 procent selvkørende, fortæller han.

Politisk skandale

Kjeld Balle har fulgt tvangslukningen af det danske minkerhverv og har kun hovedrysten tilovers for politikernes beslutning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er det værste, jeg har oplevet, det er utilgiveligt, det, der er sket mod de danske avlere. Danmark er blevet et diktatur. Jeg har så ondt af de unge avlere, der nu får deres livsbane ødelagt, siger den canadiske minkavler.

- Jeg mener, farmen i Canada har et stort potentiale for unge avlere, der gerne vil fortsætte med minkerhvervet. Farmen har plads til op til 10.000 tæver, eget frysehus og eget foderkøkken.

Kjeld Balle har annonceret efter unge avlere i Farmcockpit under Kopenhagen Fur og har fået henvendelser fra et par stykker. Samme dag, som Mette Frederiksen holdt pressemøde 4. november og tvangslukkede erhvervet, blev minkavleren ringet op af flere avlere med spørgsmål om det canadiske eventyr.

- Men de afventer afklaring omkring erstatningerne, inden de kan tage beslutninger om deres fremtid. Men når det hele forhåbentligt falder på plads, så kan de tage alt deres udstyr fra Danmark med til Canada og starte op igen, siger han.

Da Kjeld Balle rejste fra Canada tilbage i 2013, blev farmen vurderet til 7,5 millioner dollars - svarende til 35 millioner danske kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Var jeg yngre og ikke havde mit handicap, så solgte jeg ikke farmen. Men jeg er nu 56 år, og min krop er slidt. Jeg vil sådan ønske for de unge danske avlere, at de får den samme fantastiske oplevelser, som jeg har haft i Canada. Det er et utrolig smukt land og et så venligt folkefærd, de vil gøre alt for dig, fortæller Kjeld Balle.

Minkavleren glæder sig til at høre fra interesserede minkavlere, og understreger, at forslaget om investering på én million kroner fra otte danske minkavleren, netop er et forslag, og han er villig til at drøfte andre investeringsmuligheder.

rich-media-6
Kjeld Balle mistede som 20-årig sit ben på grund af knoglekræft. Siden har han opbygget en minkfarm i Canada. I dag bor han i Tim i Vestjylland på en tidligere fattiggård, han selv har sat i stand. Foto: Marianne Nørmark.
rich-media-7
Hvert år i januar og februar falder der store mængder sne i Canada, men det påvirker ikke minkene. Privatfoto: Kjeld Balle.
rich-media-8
Alt materiale til inventar er købt i Danmark og samlet i Canada. Minkhallerne på Botwood Fur Ranch er en tro kopi af en dansk farm, fortæller Kjeld Balle. Privatfoto.