Lyt til artiklen:

Debat: Lalleglad professor og sidetung universitet i knæfald for Mette

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Hvordan er det nu lige, man bør behandle sin bedste kunde, hvis man driver en butik eller en bolsjefabrik? Rigtigt! Man behandler sine kunder godt, især den største kunde, så kommer de nemlig igen og køber ind en anden dag. Kunden er konge, som man siger.

En af de meget store butikker, Mette Frederiksen og hendes regering handler ind hos, er Aarhus Universitet. Universitetet sælger blandt andet miljøovervågning og gode ideer til kontrol og styring ude i det åbne land og i landbruget. Hver måned kan Aarhus Universitet med et tillidsfuldt underkastelsesblik sikre sig godt 30 millioner kroner aconto for miljøovervågningsopgaver, og det kan da godt lønne en docent eller to.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette indkøb af "forskningsbaseret myndighedsbetjening" udbydes for treårige perioder og er et godt fundament for det hjørne af universitets drift, der begiver sig af med miljøovervågning. Noget, Aarhus Universitet gerne vil fortsætte med. Og derfor behandler universitet sin storkunde for ydelser i miljøovervågning ganske godt.

Bukker og skraber og leverer lige præcis det, der gør storkunden med sit årlige køb for 350 millioner til en glad kunde. Hvis det kan glæde storkunden Mette og hendes ministre og støttepartier, at man udtager 100.000 hektar lavbundsjord, så leverer såkaldte uafhængige forskere da gerne en anbefaling af dette. Eller 500.000 hektar, hvis kunden ønsker en mere forkromet model, som vi oplevede det i efteråret 2020.

Vores tillid til forskningen og fagligheden i dette latterlige og absurde kundeforhold er helt væk. I det lys virker et håndslag om en halt hest på Hjallerup Marked langt mere ærbart og videnbaseret.

Nu kunne man tro, det kun var i politik, der krejles med fagligheden. I et andet hjørne af magtens tredeling, nemlig hos den dømmende magt, står det ikke bedre til.

Staten, og dermed Mettes regime, er skam også storkunde hos adskillige store advokatfirmaer. Her foretager staten indkøb af juridisk bistand i en grad, så det kan være svært for borgerne at finde et kapabelt advokatfirma, der kan bistå en lille virksomhed, der rejser en sag om statsligt overgreb. Allevegne sidder Statsadvokaturens underleverandører og hypper statsmagtens kartofler. Retssikkerheden er blevet sidetung med staten som storkunde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Senest har en juridisk professor på Aalborg Universitet udtalt sig til en anden institution, der har Staten som storkunde, nemlig DR, at Mette ikke skal lastes for den hjemmelløse nedslagtning om minkerhvervet i Danmark. En professor, der også arbejder deltids hos et større nordjysk advokatfirma, som i øvrigt har Staten som kunde.

Kan du ikke se det, Mette? Det sejler med både retssikkerheden og forskningsinstitutionernes uafhængighed. Når du kan udrydde covid-virus kan du vel også udrydde disse åbne sår i vores demokrati, inden det smitter alle samfundets bærende institutioner.

Vi i Askovgruppen siger tingene lige ud. Vi vil ikke finde os i at bliver reguleret af statens håndgangne eksperter, der leverer Mette-venlige svar på ethvert spørgsmål og bruger det til mere eller mindre fantasifulde nedrakninger af befolknings- og erhvervsgrupper. Og så på din vagt - var du ikke justitsminister en gang?

Askovgruppen v/Jens Iversen og Jens Peter Aggesen