Lyt til artiklen:

14.359 borgere ønsker at bevare avlsdyr

00:00
Hastighed: ???x
03:09

Alle landets mink skal være slået ned inden fristen 15. januar. Efter den dato er det slut med mink i Danmark. Mens regeringen og støttepartierne har stemt for og vedtaget lov L77 - Lov om aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink - der forbyder minkavl og alle former for indførsel og udførsel af avlsdyr til og fra landet i hele 2021, arbejder en række kræfter alligevel på at bevare et mindre antal avlsdyr.

En underskriftsindsamling med overskriften: "Isoler et antal avlsdyr i Danmark for at sikre en fremtid for minkavlerne" på skrivunder.net er lige så stille vokset til 14.359 underskrifter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Initiativtageren Pernille Lous skriver som argument for underskriftsindsamlingen:

- Vi kan ikke redde de mange mink, som allerede er blevet slået ned, men vi kan give det et forsøg at redde erhvervet.

- Vi foreslår, at regeringen gør det muligt, at de resterende avlere kan udplukke et antal af de bedste avlsdyr og holde en lille isoleret besætning i gang et sikkert sted væk fra befolkningen. DTU har allerede meldt ud, at det teoretisk set er muligt

- Gårde kan blive udvalgt til at skulle huse de udvalgte avlsdyr for fremtiden. De udvalgte mink er naturligvis enten raske eller har anti-stoffer, skriver Pernille Lous.

Noahs Ark-løsning

De Konservative og Dansk Folkeparti arbejder også på en løsning, den såkaldte Noahs Ark-løsning, der kan redde tusindvis af avlsmink gennem forskningsprojekter på landets universiteter. Tanken bag Noahs Ark-løsningen er at avlsdyrene kan overleve i 2021 i et statslig projekt, og minkavlerne kan købe minkene tilbage på et senere tidspunkt og genoplive erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan ikke se nogen argumenter for, at de allersidste overlevende avlsdyr ikke skulle have en mulighed for at leve videre. Vi ser ingen grund til at den sidste del af denne her meget fint udviklede genstamme skal slås ned, siger Rasmus Jarlov, finansordfører og gruppenæstformand for De Konservative.

I forvejen er Foulum under Aarhus Universitet et internationalt førende centrum for forskning i pelsdyr. Aarhus Universitet har været et af de få universiteter med fuldskala forskning på området. Forskningen har i de senere år især fokuseret på dyrenes velfærd, herunder betydningen af avl, indhusning og pasning for dyrenes velfærd.

I dagene efter statsministerens udmelding og total aflivning af mink, gik man også på Foulum i gang med at aflive instituttets 6.350 mink.

Men det er dette forskningsprojekt DF og De Konservative ønsker genoptaget.

Loven om forbud åbner for mulighed for videnskabelige undersøgelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I loven står der:

"Stk. 4. Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri kan efter ansøgning give tilladelse til at fravige stk. 1 og 2 med henblik på tekniske og videnskabelige undersøgelser, der udføres under tilsyn af Dyreforsøgstilsynet. Der kan fastsættes vilkår for tilladelsen".