Lyt til artiklen:

Rensningsanlæg udleder tre gange mere klimagas end hidtil antaget

00:00
Hastighed: ???x
02:24

Danske renseanlæg udleder mere drivhusgas end forventet, og det skyldes ifølge Miljøministeriet, at den såkaldte emissionsfaktor for danske renseanlæg er højere end hidtil antaget. Emissionsfaktoren viser, hvor meget lattergas renseanlæggene udleder per tons modtaget spildevand.

Oplysningerne stammer fra Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor man den 22. december har publiceret en artikel om en ny undersøgelse fra EnviDan, der samler op på data rapporteret i forbindelse med Miljøstyrelsens MUDP-pulje om lattergas. Rapporten præsenterer vægtede emissionsfaktorer for lattergasudledning fra et udvalg af danske renseanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tidligere estimat for danske renseanlæg var ifølge Miljøstyrelsen på 0,32 pct, men den nye undersøgelse viser, at det rigtige tal snarere er 0,84 pct. Den nye viden kan danne grundlag for en eventuel revision af den nationale emissionsfaktor i klimaregnskabet, men der står i artiklen intet om, hvordan det kommer til at påvirke ambitionen om, at udledningen af klimagasser fra rensningsanlæg skal halveres.

Undersøgelsen har fundet sted på ni anlæg, men det gøres klart, den samlede udledning ikke klart kan angives, da det vurderes, at emissionsmodellerne til beregning af lattergasemissioner på overfladebeluftede renseanlæg er forbundet med for store usikkerheder til at dataene bør inkluderes i beregningen af en national lattergasemissionsfaktor. Derfor er kun medtaget data fra bundbeluftede renseanlæg.

Der er ifølge rapporten: "MUDP Lattergaspulje Dataopsamling på måling og reduktion af lattergasemissioner fra renseanlæg" i dag omkring 56 renseanlæg i Danmark med en kapacitet på mere end 30.000 personenheder. Heraf vurderes det i rapporten, at de færreste i dag har implementeret foranstaltninger til reduktion af lattergasemissionen.

Spildevandssektorens direkte udledning af drivhusgasser (lattergas og metan) bidrager i klimaregnskabet med cirka 0,4 procent af Danmarks klimabelastning. Lattergas fra renseanlæggene vurderes med den nye viden, ifølge Miljøstyrelsen, at stå for to tredjedele af udledningen af drivhusgasser. Med den nye emissionsfaktor vil renseanlæggene altså komme til at fylde mere i det nationale klimaregnskab.