Lyt til artiklen:

120 ton høstet korn i timen med Lexion topmodel

00:00
Hastighed: ???x
02:26

Det er voldsomme tal, som Claas kan vise på baggrund af en demo-turne i Storbritannien i høsten 2020. I slutningen af august og begyndelsen af september kørte en Claas Lexion 8900 på bælter demonstration med et 46 fods Claas Convio sejlskærebord i England og Skotland, og det er der kommet flere observationer ud af.

Blandt andet kunne demo-mejetærskerne hos brøderne James, David og Niel Armstrong i Northumberland i det nordlige England vise at maskinen kunne klare 120 ton høstet hvede i timen med 1 procent spil.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Halmen blev lagt på skår og skærebordet til den store Lexion-mejetærsker var det 46 fods Claas Convio sejlskærebord.

Hveden havde et vandindhold mellem 17 og 18 procent, og hvedemarken gav 12,5 ton pr. hektar.

Claas fortæller, at der blev brugt 11,98 liter brændstof pr. hektar til høstopgaven og der blev i alt høstet 478 ton på marken. Det svarer til et brændstofforbrug på 0,95 liter pr. høstet ton korn, og den gennemsnitlige kapacitet på mejetærskeren lå på 95 ton i timen inklusiv vendning på foragerne.

Der blev kørt med 1 procent spil under målingerne, og Claas udførte spilkontrollen med spildbakker, som blev kastet ind under mejetærskeren.

66 liter i timen for hele høsten

På baggrund af denne demo-kørsel har Claas i England været ved at kigge på de data, som alle Claas Lexion 8900 i England har samlet i løbet af høsten 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det viser et samlet brændstofforbrug på 66 liter i timen for alle motortimer på mejetærskerne. Det vil sige inklusiv tomgang, vejtransport og høstarbejdet.

Til sammenligning kiggede Claas også på alle Lexion 780'er som kørte i England i høsten 2020, og her viser det samlet brændstofforbrug 68 liter i timen for alle motortimer.

En Claas Lexion 780 har 653 hestekræfter fra en seks cylindret Mercedes motor, mens Claas Lexion 8900 har 780 hestekræfter fra en sekscylindret MAN-motor. MAN-motoren kører blandt andet med reduceret motoromdrejninger, og om det er her man skal finde besparelsen meldes der intet om.

Maskinbladets PowerGear testede i høsten 2020 den næststørste Lexion i form af Lexion 8800 med et 35 fods Convio-skærebord. Se eller gense testpilotens mening om maskinen HER