Lyt til artiklen:

Højere gebyrer for gårdslagtninger vækker undren

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Fødevarestyrelsen indfører forhøjede takster for gårdslagtning, nødslagtning og slagtning af vilde dyr. Taksterne gør det økonomisk umuligt for landmændene i fremtiden at gøre brug af disse ordninger, lyder det fra Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening, som nu har sendt et brev til fødevareminister Rasmus Prehn.

De nye takster betyder, at det fra årsskiftet bliver dyrere for landmænd at få slagtet får, svin, kvæg eller andre dyr på egen gård fremfor på et slagteri.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vækker undren

De nye gebyrer undrer Christian Lund, formand for Landbrug & Fødevarer, Kvæg:

- Jeg er dybt forundret. Det nye høje gebyr for nødslagtning vil betyde at flere dyr vil blive aflivet og sendt til destruktion i stedet for at blive nødslagtet, da besætningsejeren i mange tilfælde vil tabe penge ved at lade dyret gå til konsum i stedet for til destruktion. Det går imod regeringens og EU's politik om mindsket madspild, bæredygtighed og ressourceoptimering, siger han.

I Økologisk Landsforening ærgrer man sig over, at den indsats der er gjort for at skabe mulighed for det der omtales som velfærdsslagtninger forekommer at være omsonst med de gebyrer, der er meldt ud. Velfærdsslagtninger er brugt som begreb, når dyrene aflives på gården eller marken frem for at blive transporteret levende til slagteri

- Vi lægger stor vægt på, at det er muligt at lave det, vi kalder velfærdsslagtninger, så dyrene slipper for at blive transporteret til slagteri, inden de aflives. Der er stigende interesse i at få kød fra dyr, der er aflivet på gården, men det er ikke realistisk med sådan en afgift, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

De forhøjede gebyrer vil også gå ud over de landmænd som har vilde dyr til afgræsning af naturarealer og er derfor i modstrid med regeringens og EU's ambitioner indenfor natur og biodiversitet, hvor afgræsning af naturarealer spiller en vigtig rolle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg håber, at en dialog med fødevareministeren kan føre til en pragmatisk løsning der gør det økonomisk muligt fremover at aflive dyr på bedriften, siger Christian Lund.