Lyt til artiklen:

Lej robot-service i marken

00:00
Hastighed: ???x
03:24

Det skal ikke være sværere at få den nye førerløsemaskine, Robotti, ud i marken, end et telefonopkald og en aftale. Det er tanken bag den nye "maskinstation" Robotti As a Service, hvor det nu er muligt at bestille den selvkørende Robotti til at klare markarbejdet, skriver Agrointelli i en pressemeddelelse.

- Vi vil gerne gøre det nemmere for danske landmænd at benytte Robotti og afprøve robotten på deres egne marker. Det kan vi gøre med Robotti As a Service, hvor der ved udlejning medfølger en operator, som både sørger for transport samt opsætning af opgaven, fortæller Kristian Møller, Robotti As a Service manager om maskinstationen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den selvkørende robot kan både så, harve, sprøjte og radrense i rækkeafgrøder. Det giver blandt andet landmænd mulighed for at få klaret det arbejde, der ofte kan være en irriterende opgave i marken, eller arbejdet i spidsbelastninger, hvor der er en halv mand for lidt i marken.

Så og radrense til foråret

En af dem, der får Robotti As a Service ud til forårsarbejdet er Jens Peter Pors Eriksen og sønnen Esben Pors Eriksen. De driver 460 hektar økologisk planteavl med stor fokus på optimering og fremtidssikring af bedriften. Når de får Robotti As a Service i marken, skal den så og radrense 15 hektar korn for den sønderjyske bedrift.

- Den skal tage det simple arbejde og køre i spidsbelastningen. Vi ser en fordel i, at vi kan sætte den til at lave det rutineprægede arbejde, hvor vi ofte står og skal bruge alle mand til andre opgaver, fortæller Esben Pors Eriksen.

Som økolog er der flere opgaver, hvor Esben Pors Eriksen kan se en fordel i at have en robot til at køre.

"Vi har for eksempel græsfrø, der skal slås af to-tre gange i sæsonen. Til sådan et arbejde vil det være smart at have en robot til at klare arbejdet, så vi ikke skal bruge tid på at sende en mand i marken."

Artiklen fortsætter efter annoncen

Letter arbejdet i marken

Robotti As a Service manager, Kristian Møller, vil netop lette arbejdsbyrden med robotterne for landmænd, som Esben Pors Eriksen.

- Som maskinstation letter vi arbejdet i marken og øger effektiviteten i marksæsonen, fordi vi kan supplere maskinparken med en klima- og miljøvenlig løsning, der frigiver mandskab og ressourcer for kunden, siger Kristian Møller.

Kristian Møller forventer at have Robotti As a Service ude flere steder i Danmark til foråret, hvor robotter blandt andet vil sørge for såning, sprøjtning og radrensning. I sommer formåede Robotti blandt andet at så i 27 timer i træk, hvor den såede 30 hektar raps i Tjekkiet.

- Robotti har fået en kapacitet og robusthed, der gør, at vi nu tilbyder dens service til kunder i hele Danmark. Det kan godt være, at robottens arbejdsbredde og fart er mindre end, hvad man er vant til, derfor kører vi med flere Robottier af gangen, så den samlede kapacitet i timen er den samme som ved en normal maskinstation, siger Kristian Møller.

For Esben Pors Eriksen i Brørup er det vigtigt at udnytte muligheden for at have en robot kørende i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes, at det er spændende at have en robot kørende. Når vi har robottraktoren kørende i marken, har vi både mulighed for at følge og præge udviklingen i en retning, der kan gøre hverdagen nemmere for landbruget, siger Esben Pors Eriksen.