Lyt til artiklen:

Forædlet dansk juletræsproduktion

00:00
Hastighed: ???x
03:45

Jeg møder Niels Heine Overgaard i sin juletræsplantage, hvor hans stab af otte litauere er ved at pakke de sidste træer til eksport. De har siden den 31. Oktober været travlt beskæftiget, med at pakke 100.000 juletræer til en grossist, der sørger for salget til Europa.

- De otte litauere er kommet fast hos mig de sidste seks år, og det giver en meget stabil arbejdskraft og effektiv pakning da de alle kender maskinerne til at pakke juletræer med. Jeg gør meget ud af at de har det godt imens de er her, for det betyder meget for mig at de vil komme igen til næste år, forklarer Niels Heine Overgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- De pakker dagligt cirka 40-45 juletræspaller, og skulle jeg til at lære nye op i maskiner og arbejdsrutiner, kan det hurtigt falde til 25-30 paller om dagen.

rich-media-2
To juletræsmaskiner pakker årligt 100.000 juletræer hos virksomheden Egeris. Foto: Uffe S. Kristensen.

Niels Heine ejer virksomheden Egeris ved Silkeborg, der gennem generationer har drevet skovbrug, og har især siden 1989 haft fokus på juletræsproduktion.
I 2011 vælger Niels Heine at tage springet fra deltids, til fuldtids juletræsproducent.

Egeris driver 50 hektar med juletræer med hovedsageligt Normannsgraner, og producerer årligt 20-25.000 træer til eksport.
Virksomheden råder over to juletræsmaskiner fra Bredsgaard A/S, der netter og pakker juletræer i én arbejdsgang. Derudover portaltraktor, sprøjte med mere til at passe juletræsplantagen med.

På den ene pakkemaskine er monteret en anordning til at bore et konisk hul i bunden af stammen på juletræet. Der er indtil videre kun det franske marked der efterspørger denne løsning, til let at kunne montere juletræet på fod.
Andre markeder vil gerne have stammen fræset tyndere i bunden, det kan Egeris også udføre i marken imens de pakker.

rich-media-3
Især det franske marked efterspørger et konisk hul i stammen, til montering af juletræsfod. Maskinen er udviklet og monteret af Bredgaard A/S. Foto: Uffe S. Kristensen.

Fra frø til juletræ

Egeris har egen planteskole, hvor man producerer juletræer til sig selv. Hvis der produceres for mange træer, bliver de solgt til grossisten.
Det tager cirka fire år fra frøet bliver sået, til at træet er klar til at blive plantet ud i rækker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilbage i 1980'erne og 1990'erne, blev alle frø købt hjem fra Georgien. Dengang hørte det under Sovjetunionen, og antallet af frø derfra blev styret hårdt af den sovjetiske regering. Det havde den fordel at der ikke blev plantet så mange træer i Danmark, og dermed gode afregningspriser for producenten.

rich-media-5
Et år efter frøet er sået, syner træet ikke af meget. Foto: Uffe S. Kristensen.

Samtidig begyndte man at producere og forædle juletræsfrø herhjemme i Danmark. Det er en meget langsommelig proces, for der går mange år fra man har sået frøet, til at resultatet kan ses i form af træet.

Træet fra planteskolen bliver plantet ud i rækker i April måned, og herfra tager det yderligere cirka 10 år til juletræet er klar til salg. Det afhænger selvfølgelig af hvor stort træet skal være, for det franske marked efterspørger træer helt ned til 80 centimeter.

rich-media-6
Træet her er klar til at blive plantet ud i rækker på marken, i April måned. Om cirka 10 år er den klar til at blive fældet og solgt som juletræ. Foto: Uffe S. Kristensen.

De første par år efter udplantningen, behøver træet ikke så meget opmærksomhed. Her sørger man blot for at holde ukrudtet væk under træet.

De fleste lande i Europa efterspørger et tæt kegleformet træ, og den form begynder man målrettet at rette træet efter, når det er fire-fem år gammelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-8
Når træet er tre år gammelt, begynder man at forme træet med klipning, opstamning og eventuelle skæve grene rettes til. Foto: Uffe S. Kristensen.

Hen over sommeren begynder grossisten at komme med køberne, for at udvælge de juletræer de ønsker at sælge.
Egeris går højt op i at producere et kvalitetsjuletræ til Europa, for det er kun 1. og 2. sorteringstræer der kan indbringe en fornuftig pris i et presset eksportmarked. Herhjemme i Danmark er det mest 2. og 3. sortering der sælger, for danskere vil hellere have et mere åbent juletræ.

Når der ikke er flere juletræer tilbage på marken der kan bruges, bliver resterne grenknust. Derefter køres der gylle ud, der nedmuldes med en disc-harve, og jorden er nu klar til at blive plantet til i foråret igen.