Lyt til artiklen:

Debat: Er Danmark på vej mod en status som én stor naturnationalpark?

00:00
Hastighed: ???x
02:31

De seneste ugers politiske turbulens rejser et vigtigt spørgsmål: skal der overhovedet fremover være erhvervsvirksomhed i landzone? Minkproduktion skal der ihvertfald ikke være, må man forstå. Man bliver i den grad nedtrykt, når man ser billederne af massegravene med millioner af mink, hvoraf langt de fleste var raske, da de blev slået ihjel.

Det er lykkedes politikerne på få uger at ødelægge et af Danmarks vigtigste erhverv i landzone i Vest- og Nordjylland - mink-erhvervet. Tilsyneladende forhastet og på et dårligt oplyst grundlag. Danmark har ikke mange råstoffer, så vi må klare os med vores arbejdsomhed og opfindsomhed. På det grundlag har landmænd i de sidste 100 år udviklet dansk minkproduktion til en verdensledende position. Branchen har også udviklet en unik organisationsform. Nøgleordet har været transparens, hvilket har betydet, at avlerne ikke har opfattet hinanden som konkurrenter, men som kolleger, og data fra den enkelte minkfarm er tilgængelig for alle kollegerne. Det er andelsprincippet i sin yderste konsekvens. Branchen har i forlængelse heraf opbygget verdens vigtigste salgsauktion for minkskind - danske som udenlandske. Og Innovative virksomheder har udviklet avancerede maskiner til håndtering og farvesortering at skindene. Dette auktionshus har netop meddelt, at det lukker, når de sidste auktioner er afholdt om et par år. Mange års avlsarbejde, knowhov, maskin- og organisations-udvikling ligger nu begravet i massegravene et par steder i Jylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ja, så fik man lukket det erhverv. Hvad bliver mon det næste? Det kunne meget vel tænkes at blive skovbruget. Her har man introduceret begrebet 'urørt skov' - et dårligt defineret begreb, som politikerne alligevel har taget til sig som noget efterstræbelsesværdigt. Det vil sige et skovbrug, hvor der ikke længere produceres træ til bygningstømmer, gulve, møbler og energi, men kun til føde for svampe og insekter. Foreløbig er det statens egne skove, som er dømt til at skulle rådne først. Herefter tænker man sig at tage fat på de private skove, hvor man vil betale skovejerne for ikke at producere mere træ. For almindelige mennesker lyder det jo helt bagvendt og verdensfjernt, men politikerne er tilsyneladende fyr og flamme for at få stoppet aktivt skovbrug og dermed også få nedlagt skovbrugserhvervet i Danmark.