Lyt til artiklen:

Minkavlere sender appel til Folketinget: Udsæt ikke beslutningen til efter et valg

00:00
Hastighed: ???x
02:53

Dansk Minkavlerforening har den 9. november sendt et brev til Miljø- og Fødevareudvalget, hvor formanden for minkavlerne, Tage Pedersen, sender appel til politikerne om ikke at udskyde beslutningen om minkavl i Danmark til efter et folketingsvalg.

- Der er brug for afklaring. Ikke tvivl og usikkerhed. Der er brug for svar nu. Ikke i 2023. Der er mere på spil end politik. Det handler om rigtige mennesker, skriver Tage Pedersen i brevet til udvalget.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Minkavlernes formand, Tage Pedersen, kalder hele forløbet for uværdigt og et kaotisk forløb med fejl på fejl:

- Selve beslutningen og tiltaget er selvsagt ekstremt belastende for alle os, der er beskæftiget i branchen, og vores familier. Det at blive udsat for et så pludseligt og voldsomt bortfald af hele livsgrundlaget. Virksomheder, jobs, indtægter, boliger, medarbejdere, netværksrelationer og familier - alt har pludselig været som ramt af et bombenedslag, der skaber usikkerhed om snart sagt alle menneskelige elementer af de berørtes fremtid, skriver Tage Pedersen.

Politisk uro

- Det siger sig selv, at dette har været og er en grænseoverskridende menneskelig og psykologisk belastning. Det har ikke gjort denne belastning lettere, at der hen over de samme dage har kørt et bagtæppe med intens usikkerhed og uro omkring hele den politiske udvikling i sagen. Hvis man står i en situation, hvor ens erhverv er lukket fra den ene dag til den anden, og familien måske endda må overveje at skifte både bolig og hverdag til noget helt andet, så hjælper det ikke meget at tænde for TV og hver aften være vidne til oprulningen af nye afsløringer i dramaet. De mennesker, det berører, ønsker først og fremmest afklaring af deres fremtid, skriver Tage Pedersen.

Under de mange samråd i minksagen har flere i oppositionen åbnet for muligheden for at udsætte beslutningen om forbud mod minkavl i hele 2021 til efter et folketingsvalg med baggrund i Grundlovens paragraf 73, stk. 2. Minkavlerformanden opfordrer politikerne til at droppe den ide.

- På erhvervets vegne vil jeg gerne opfordre Folketingets partier til, at dette ikke sker. En forsinkelse til efter næste folketingsvalg vil nok være det værste, man kan gøre over for de mange allerede voldsomt berørte og belastede personer, skriver minkformanden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er brug for afklaring. Ikke tvivl og usikkerhed. Der er brug for svar nu. Ikke i 2023. Der er mere på spil end politik. Det handler om rigtige mennesker. Erhvervet har ydet et enormt offer for folkesundheden. Der er god grund til at undersøge forløbet omkring dette nærmere. Men det er ikke fair, hvis det skal ske med en masse personlige skæbner som indsats i det politiske efterspil, slutter Tage Pedersen i brevet.