Lyt til artiklen:

Mangel på CO2-afgift i skattereform deler vandene

00:00
Hastighed: ???x
03:07

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, De Konservative og Venstre præsenteret sin grønne skattereform, og her indgår en ensartet CO2-afgift ikke.

En ekspertgruppe skal til gengæld i de kommende år finde svaret på, hvordan man bedst muligt indfører en ensartet CO2-afgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Manglen på en ensartet CO2-afgift vækker glæde og bekymring hos Landbrug og Fødevarer, skriver Anne Lawaetz Arhnung, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer i en mail.

- Vi vil gerne kvittere for, at man i aftalen har lyttet til flere af vores synspunkter og bekymringer. Men det er afgørende, at de intentioner, der står i aftalen om landbrugsområdet, også respekteres i handling fremadrettet, når aftalen skal udmøntes.

- Vi er tilfredse med, at det anerkendes, at landbrugets har særlige udfordringer blandt andet omkring lækage, vores biologiske processer og internationale konkurrenceevne, og at der skal tages hensyn til dette. Det er også positivt, at landbruget og gartneri får længere tid til at omstille sig, og at et provenu fra reformen tilbageføres til virksomhederne. Samtidigt er vi positive overfor, at provenu fra reformen tilbageføres til de berørte virksomheder i fødevareklyngen.

- Men vi er fortsat bekymrede for, om man - for eksempel i regi af den nedsatte ekspertgruppe, som skal komme med forslag til en ensartet CO2-afgift - lægger kimen til en proces, der på sigt kan føre til en langt hårdere beskatning af landbruget, end vores konkurrenter oplever. I så fald vil det kunne føre til netop øget lækage, som ikke gavner klimaet globalt set. Samtidigt vil vi se en øget skævvridning af Danmark, fordi særligt produktionsvirksomhederne udenfor de større byer bliver ramt.

Økologer utilfredse

Hos Økologisk Landsforening er man dog utilfreds med, at der ikke er blevet indført en CO2-afgift, skriver foreningen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her mener man, at det går for langsomt at lade en ekspertgruppe vurdere, hvordan man bedst kan indføre en ensartet CO2-afgift frem til 2022, som først kan etableres herefter.

- Det er længe at vente, især taget i betragtning, at der allerede foreligger et oplagt værktøj i form af landbrugsstøtten, og EU-kommissionen har fremlagt deres jord-til-bord-strategi, der taler sit tydelige sprog om landbrugets fremtid i EU, siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening.

Økologisk Landsforening står allerede klar med "Pris på bæredygtighed", som er en løsning, hvor CO2-afgiften bygges ind i den landbrugsstøtte, som landbruget allerede får. Modellen anvender landbrugsstøtten til at fremme en klimavenlig og naturvenlig adfærd hos landbruget. Jo større belastning på klima og natur, jo mindre i støtte.

- På den måde bliver de mindst belastende produkter de billigste, og de mest belastende produkter de dyreste. Det er et vigtigt redskab, fordi vi skal bruge markedskræfterne til at trække den grønne omstilling. Det må og skal ikke være gratis at belaste klima og natur, siger Sybille Kyed.