Automatisk oplæsning:

Slagtesvinemarked viser uensartet billede

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Det europæiske slagtesvinemarked viser i denne uge et uensartet billede. Noteringen er stabil i Tyskland og falder i Spanien og Frankrig.

Det europæiske slagtesvinemarked viser i denne uge et uensartet billede. Mens nogle noteringer, som for eksempel den tyske, var stabile, faldt noteringerne i Spanien og Frankrig, og den danske notering steg endda lidt, skriver Danske Svineproducenter i sit ugenyt.

- Den opsigtsvækkende stigning på to korrigerede cent i Danmark begrundes først og fremmest med muligheden for Kinaeksport for endnu et dansk slagteri, som midlertidigt har manglet eksportlicensen. Dermed står Danish Crown-slagteriet i Horsens igen på listen over virksomheder, som de kinesiske toldmyndigheder har givet eksporttilladelse til. Det betyder, at der vil være færre varer fra Danmark, som skal ud på det europæiske hjemmemarked, hvor der konkurreres hårdt, skriver svineproducenterne.

På andenpladsen

Som følge af den uensartede noteringsudvikling for slagtesvin ligger den korrigerede danske notering nu på andenpladsen foran Frankrig i gruppen af de fem EU-lande med flest svin. Spanien ligger fortsat og på trods af det sæsonmæssige prisfald i spidsen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Afstanden mellem Spanien og Tyskland er bemærkelsesværdig. Lige siden udbruddet af ASF i Østtyskland og de manglende eksportmuligheder til tredjelande, som var forbundet med dette, har Tyskland haltet bagefter i det europæiske prisfelt, og kun i Belgien er den korrigerede notering lavere. Det typiske for sæsonen ville være, at noteringerne i Tyskland og Spanien lå væsentlig tættere på hinanden i tiden op til jul. I 2016 og 2017 lå den korrigerede tyske notering før jul sågar over den spanske, skriver svineproducenterne.

På nuværende tidspunkt profiterer de spanske eksportører stadigvæk af Kinas store efterspørgsel efter svinekød, før det forestående kinesiske nytår sætter eksporten på pause. Den manglende konkurrence fra tyske eksportører har i de forgangne uger resulteret i en væsentlig konkurrencefordel i Spanien. Slagtningerne i Spanien bevæger sig på nuværende tidspunkt på rekordniveau.

Usikkerheden i forbindelse med coronapandemien er fortsat aktuel. Den voldsomme pukkel af svin på 650.000, som er opstået i Tyskland, har man endnu ikke kunnet nedbringe. I øjeblikket er der begrænsninger på Tönnies-slagteriet Weissenfels, men samarbejdet mellem slagteriet og myndigheder ser ud til at fungere.