Lyt til artiklen:

Sammenbygning sparer én mand i marken

00:00
Hastighed: ???x
03:07

CMC Maskinstation i det nordvestlige Sjælland har gode erfaringer med at sammenbygge minibigballepresseren med wrapperen. Det er faktisk 10 år siden man byggede det første sæt sammen i samarbejde med en lokal smed i Sorø.

Da den gamle minibigballe-presser stod for en udskiftning, byggede man et nyt sæt sammen med en næsten ny wrapper - for maskinstationen vil ikke tilbage til wrap-opgaverne som et to mands-projekt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At have én mand til både at presse minibigballerne og wrappe dem giver store fordele for os, og samtidigt er sættet utroligt fleksibelt og kan også i høsten bruges til halmpresning, hvor wrapperen kan fungere som en samlevogn, fortæller Rasmus Møller Christensen, indehaver og anden generation af CMC Maskinstation.

Han fremhæver også, at ved at koble presser og wrapper sammen, så undgår man, at ballerne får kontakt med jorden, inden de pakkes ind.

.- Desuden undgår vi også, at ballerne begynder at varme inden de pakkes ind, som kan være et problem, hvis wrapperen kommer for langt efter presseren, hvis de kører hver for sig.

rich-media-2
Med sættet sparer CMC Maskinstation ikke bare en mand, men også en traktor til wrappe-opgaven. Foto: Morten Damsgaard.

Stor kapacitet

Til sæson 2019 blev det nye sæt bygget sammen, og denne gang kom det til at bestå af en Krone BigPack 890 XC samt en McHale 998 wrapper.

- I modsætningen til sidste gang klarede vi selv denne opbygning på eget værksted, fortæller Rasmus Møller Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

At vi både spare en mand og en traktor til at køre med wrapperen sammen med traktoren er én ting. Men at vi samtidigt ikke går ned i kapacitet, ved at spænde enhederne sammen er bestemt ikke uvæsentligt, påpeger den sjællandske maskinstationsejer, som fortæller, at man har nået kapaciteter på 60 til 70 baller i timen med sættet.

Den daglige chauffør på sættet er Kasper Petersen, og Maskinbladet mødte ham i høskåret en varm sommeraften i juni, hvor der blev wrappet hø ind til hestefoder.

- Det er hovedsageligt hestefoder, som der wrappes til, og i løbet af en sæson bliver det til cirka 7.000 baller, fortæller han fra førersædet på den Case IH Puma 240 CVX, som er trækdyret på det lidt specielle presse-wrapper-sæt.

Hos CMC Maskinstation råder man blot over én minibigballepresser, og Kasper Pedersen fortæller, at man eksempelvis i høsten sagtens kan begynde dagen med at wrappe, og når halmen bliver tør hen på eftermiddagen fortsætte i halmen, og her benytte wrapperen som en samlevogn:

- Der kan stå tre minibigballer med 220 centimeter i længden på wrapperen, så det fungere faktisk meget godt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Sættet kan komme helt op på 60-70 baller i timen under de rette betingelser. Foto: Morten Damsgaard.

Nemt at køre med

Selvom sættet måske ser en smule langt ud, så fortæller Kasper Pedersen, at det er overraskende nemt at komme rundt med:

- Wrapperen følger presserens bane fuldstændig, så det kræver ikke større omtanke i marken. Naturligvis skal der indimellem tages nogle større sving på vejen, men det er ikke noget jeg tænker yderligere over i det daglige, fortæller den sjællandske maskinfører, mens endnu en wrapballe lægges på marken.

Både Rasmus Møller Christiansen og Kasper Petersen fremhæver, at McHale wrapperen passer fint til den store kapacitet der er på Krone-presseren.

rich-media-6
Kasper Petersen, som er fast chauffør på presseren fortæller, at sættet er forbavsende let at komme rundt med på marken. Foto: Morten Damsgaard.