Lyt til artiklen:

Konkrete tiltag til mere biodiversitet

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Hvordan kan vi være en stærk fødevarenation og samtidig passe på naturen omkring os? Det har 30 ambitiøse landmænd sammen med Miljøminister Lea Wermelin givet sine bud på.

Regeringen har store ambitioner om at give den danske natur bedre vilkår: 75.000 hektar urørt skov og 15 naturnationalparker skal være med til at sikre vores forpligtelser overfor EU om bl.a. at mindske tabet i biodiversitet, skriver Tænketanken Frej i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med et landbrug, der optager 61 procent af det ganske land, har landmændene nøglen til at kunne realisere de store ambitioner. Dialogen mellem landmænd og miljøministeren er altså afgørende - politik og praksis må gå hånd i hånd.

I efteråret var 30 landmænd fra Nordsjællands Landboforening samlet for sammen med miljøministeren at finde fælles løsninger til gavn for biodiversiteten. Udover spændende debatter resulterede det i ni tiltag, som netop kan give både landbruget og politikerne mulighed for at fremme biodiversiteten i og omkring de danske marker.

De innovative tiltag spænder bredt og ser både på, hvad der kan gøres fra den politiske og landbrugets side. Landmændene foreslår for eksempel, at politikerne kan lempe reglerne om §3-områder, så hjørner og våde huller i marken kan få lov at vokse vildt.

Bedre vilkår for natur

Modsat efterspørger så der skabes en fælles retning.

- Vi landmænd glæder os over, at regeringen er ambitiøse ift. at give den danske natur bedre vilkår. Her spiller vi nemlig en afgørende rolle. Den viden og erfaring, vi sidder med, er vigtig at få med, når der skal tages politiske beslutninger eller tilrettes lovgivning, så vi får nemmere ved at forbedre biodiversiteten på det dyrkede areal. Projekter som dette er derfor virkelig værdifulde, da dialog og samarbejde er den bedste vej til realiserbare løsninger, siger
Lars Jonsson, formanden i Nordsjællands Landboforening

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ni tiltag udgives nu som det sidste led i Tænketanken Frejs projekt Landmændene tager fremtiden i egne hænder - vol. 2, hvor mere end 120 landmænd er trukket i den grønne førertrøje og vist politikerne, at de er klar til at skabe et grønnere Fødevaredanmark.

De ni tiltag kan læses her.