Lyt til artiklen:

10 minkfarme er helt eller delvist ejet af udenlandske ejere

00:00
Hastighed: ???x
02:21

Danmarks Statistik har set på ejerskabet af de 918 CVR numre der er registreret med mink og fortsat har aktive cvr-numre.

Af disse minkfarme er der fem, som er 100 procent ejet fra udlandet. Der er yderligere fem, der delvist ejet fra udlandet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Af selskaber med helt eller delvist udenlandsk ejerskab er fire fra Kina eller Hong Kong.

Nu er spørgsmålet så, om disse udenlandske ejere og selskaber skal have del i erstatningen eller ekspropriering, som de politiske partier i øjeblikket forhandler om.

Midt i november stillede Carl Valentin, SF, netop et spørgsmål til fødevareminister Rasmus Prehn om erstatning til udenlandske ejere.

Svar fra fødevareministeren

Spørgsmålet fra Carl Valentin (SF) lød:

Kan ministeren bekræfte, at et antal - og i givet fald hvor mange - af landets minkfarme der i de seneste år er opkøbt af kinesiske interessenter med base i skattely på Cayman Islands, og er det regeringens holdning, at disse selskaber skal kompenseres for deres investeringer?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) svarer 27. november:

Fødevareministeriet har ikke en opgørelse over, hvor mange af landets minkfarme der har kinesiske ejere med base på Cayman Islands. Som det fremgår af min samtidige besvarelse af spørgsmål 92 til L 77 kan det imidlertid oplyses, at der er 8 CVR-registrerede virksomheder baseret på minkavl, der enten er helt eller delvist er ejet af udenlandske virksomheder og/eller personer. (Danmarks Statistik opgør antallet til 10 minkfarme red.)

Rasmus Prehn fortsætter sit svar:

Der er fortsat politiske forhandlinger om erstatningen til minkbranchen. Det skal herunder afklares hvordan erstatningerne bør behandles skatte- og momsmæssigt. Det bemærkes, at udgangspunktet er, at modtagere af erstatning og kompensation vil blive beskattet i det omfang, en sådan beskatning følger af skattelovgivningens almindelige regler.

Det bemærkes endvidere, at de danske skatteregler generelt indebærer, at eventuelle udbyttebetalinger fra danske selskaber til ejere i lande, som Danmark ikke har en dobbeltbeskatningsoverenskomst med, herunder fx Cayman Islands, beskattes i Danmark.