Afgrødekommentar: Rusland hæver det netop indførte eksportloftet fra 15 til 17,5 millioner tons hvede.

Det blev en rød dag på de globale afgrødemarkeder. Majs og sojabønner har haft svært ved at bryde højere og kombineret med bedre nedbørschancer til nogle af de tørreste områder i det centrale og nordlige Brasilien fra næste uge, førte det til at nogle af fondene mistede tålmodigheden og indkasserede profit her, hvor vi nærmer os års ultimo, skriver Jyske Markets i sin afgrødekommentar.

Det store spørgsmål er, om/hvor store skader de seneste 10 ugers tørke har forårsaget på de brasilianske afgrøder? La Niña vejrmønsteret fortsætter derimod med at sende minimale nedbørsmængder til de argentinske landbrugsarealer, hvor
det forbliver tørt.

Den seneste opgørelse fra det amerikanske børstilsyn viser at fondene fortsat holder store nettokøbte positioner med 288.000 kontrakter majs og 204.000 kontrakter sojabønner, men de for hveden er nedbragt til blot godt 15.000 kontrakter. En meget god illustration af, at det fortsat er majsen og sojabønnerne der driver markedet i øjeblikket. Men også en påmindelse om, at der fortsat vil være volatilitet på markedspladsen.

Australsk hvedehøst

Den australske hvedehøst har kurs mod at blive den anden største
nogensinde, efter det officielle estimat fra Abares i går blev opjusteres med 8 procent fra 28,9 til 31,2 millioner tons. Opjusteringen er drevet af meget favorable konditioner i de fleste store regioner, mens New South Wales og Victoria ventes at høste rekordudbytter.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Afgrøderne var generelt underlagt gode konditioner i slutningen af vinteren, og favorabel nedbør henover september og oktober, var perfekt timing for vækstsæsonen, udtaler Abares .

De nye estimater er mere end en fordobling af produktionen sidste sæson. Landets byg-høst tegner positiv og estimeres til 12 millioner tons, en stigning på 33 procent fra sidste høst, og ligeledes den andenstørste historisk.

Kigges der på tværs af vinterafgrøderne ventes produktionen at lande på 51,5 millioner tons - kun overgået af 2016/17 sæsonen på 56,7 millioner tons. Også produktions af rapsfrøvarianten, canola, ventes at genrejse sig fra sidste sæsons tørke med 3,7 millioner tons - en stigning på 59 procent fra sidste år.

Opjusteringen af den australske hvedeproduktion holdt i går
hvedemarkedet under pres, kombineret med, at det russiske
landbrugsministerium hævede eksportloftet fra medio februar til og med juni fra 15 til 17,5 millioner tons. Hvis der tidligere var tvivl om, hvorvidt loftet på 15 millioner tons ville skabe eksportbegrænsninger i slutningen af sæsonen, så bør disse bekymringer nu være fejet af banen, med forhøjelse af loftet.

Forhøjelsen af loftet må siges at være en overraskelse, eftersom
indenlandske russiske forbrugere de seneste uger har øget presset
indførelse af eksportafgifter, for at lægge en dæmper på de indenlandske priser.

Fra europæisk perspektiv blev stemningen ikke bedre af, at euroen
fortsætter med at styrkes mod dollaren. Euroen handler på de stærkeste niveauer siden maj 2018, og testede i går det psykologiske niveau i 1,20, men formåede ikke at bryde modstanden.