Lyt til artiklen:

Aggressiv statsminister under hårdt pres

00:00
Hastighed: ???x
02:45

KOMMENTAR: Onsdagens hasteforespørgsel i Folketinget endte med en meget skarp kritik af statsminister Mette Frederiksens opførsel under debatten.

Hårdest var Kristian Thulesen Dahl (DF), som rundede dagens debat af med at konkludere, at han ikke kunne sige tak til statsministeren for de afsluttende bemærkninger, hun kom med fra Folketingets talerstol.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg må erkende, at de ord, jeg kommer til at tænke på, det er altså pinligt, det er uværdigt, sagde han og kaldte statsministerens opførsel for grænseoverskridende.

Først torsdag skal dagens debat formelt evalueres i form af afstemning i Folketinget om, hvordan regeringen skal undersøges.

Og det kan blive spændende.

For regeringen må ikke have et folketingsflertal imod sig. Hvis det sker, er det slut for Mette Frederiksen, så det sker næppe, men alene truslen kan tvinge Mette Frederiksen til at acceptere en model for den kommende undersøgelse, som hun nok ikke bryder sig om.

Statsministeren har derfor brug for sine venner i Enhedslisten, SF og De Radikale for at overleve sin skandaløse ageren i minkskandalen. Og før debatten havde Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten da også forenet kræfterne om et fælles ønske om en advokatundersøgelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men på den baggrund var det forunderligt at opleve dagens hasteforespørgsel i Folketinget, hvor de tre socialdemokrater, statsminister Mette Frederiksen, justitsminister Nick Hækkerup og retsordfører Jeppe Bruus, kom med adskillige aggressive mod oppositionsordførerne.

De snakkede udenom og kom med bortforklaringer og benægtede fakta, så det særligt fik den radikale ordfører Jens Rohde (RV) til at gå hårdt til modangreb på de tre socialdemokrater. Han advarede dem ligefrem om, at deres udtalelser virkede provokerende. Alligevel fortsatte de den aggressive og konfronterende kurs. Det virkede ikke særligt klogt.

Måske var det faktisk lidt for provokerende.

Det fælles fodslag mellem regeringspartiet, Enhedslisten og SF forsvandt i hvert fald, for umiddelbart efter forespørgselsdebatten meddelte både SF og Enhedslisten, at de nu støtter et radikalt forsalg om en parlamentarisk undersøgelse: Det er en optrapning i forhold til den advokatundersøgelse, som de to partier ellers havde lagt op til.

Og Socialdemokratiet har reelt ikke andre muligheder end at acceptere forbrødringen mellem støttepartierne. Og i givet fald bliver der hverken opbakning til en kommissionsundersøgelse eller nogle partiers mistillidsvotum og krav om regeringens afgang.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men uanset udfaldet af torsdagens afstemning, skal vi nok ikke forvente, at minkskandalen afgår ved døden. Dagens folketingsdebat gav nemlig absolut ingen svar på de mange oplagte spørgsmål i denne skandalesag.