Lyt til artiklen:

Ægproducent endt i nabostrid: Vil udvide med 30.000 fritgående høner

00:00
Hastighed: ???x
02:48

Ægproducent Henrik Pihl Winterø, Aalundgaard, og hans naboer er endt i en stridighed, som skyldes, at ægproducenten har søgt - og fået - tilladelse til at udvide sin nuværende produktion af skrabeæg med 30.000 økologiske fritgående høner.

Det skriver Verdens bedste fødevarer i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg fik tilladelsen fra Assens Kommune i foråret 2019. Jeg har også fået tilsagn om cirka 850.000 kroner i støtte til etableringen fra EU. Men selvom alt skulle være i orden, er jeg altså ikke kommet i gang endnu, fordi en gruppe naboer har klaget over kommunens beslutning til Miljø- og Fødevareklagenævnet, siger Henrik Pihl Winterø.

Ville gerne have været i dialog

Naboernes begrundelser for klagen lyder blandt andet på, at produktionen vil medføre lugt- og støjgener samt flere fluer.

- Det virker som om, mange af dem har holdt møder om mig. Men jeg er ikke selv blevet inviteret med. Det ærgrer mig, for jeg ville da meget gerne have haft lejlighed til at forklare dem om udvidelsen, og hvad der vil blive gjort for at mindske generne. Naboerne er blandt andet bekymrede for, at der vil komme fluer. Men hønsene roder så meget i jorden, at fluer slet ikke kan nå at lægge æg. Og jeg har dyrlægens ord for, at mine høns hverken har lopper eller andet utøj, siger Henrik Pihl Winterø.

Projektbeskrivelsen til anlægget, der samlet vil stå i 15 millioner kroner, inkluderer desuden etablering af et trerækket læbælte rundt om produktionen.

- Jeg vil meget gerne i dialog med naboerne og sikre, at min produktion generer så lidt som muligt. Omvendt er det en væsentlig del af mine forretning at få produktionen op at stå. Man kan sige, at det er det, der skal sikre, at jeg kan finde en køber til produktionen, når jeg engang skal på pension, siger Henrik Pihl Winterø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Halvandet års ventetid

Derfor ærgrer det ham også, at det tager så lang tid for Miljø- og Fødevareklagenævnet at tage stilling til naboernes officielle klage. Den har nu ligget i styrelsen i halvandet år, og for Henrik Pihl Winterø kan den lange ventetid inden længe blive et problem.

- Jeg er ret sikker på, vi nok snart får en afgørelse, der går min vej. Men den skal gerne snart komme, for pengene fra EU til projektet skal være brugt inden 2021 er omme, og jeg vil jo også meget gerne i gang med produktionen så hurtigt som muligt, siger Henrik Pihl Winterø.

Han synes, hele processen har været ærgerlig.

- Jeg vil gerne med på den økologiske bølge, og jeg glæder mig til at få høner, der kan komme udenfor. Jeg forstår ikke, det skal være så svært, og det ærgrer mig selvfølgelig, at mine naboer ikke vil bakke op om projektet, der vil give æg til mange mennesker, øge dyrevelfærden og skabe arbejde og indtægter til Danmark. Der er desværre lidt "ikke i min baghave" over det.