Fødevareministeren må tage tæskene for statsministeren og går derfor af som fødevareminister.

KOMMENTAR: Endnu inden indholdet af de længe ventede redegørelser om forløbet i minkskandalen blev kendt uden for Christiansborg, trak fødevareminister Mogens Jensen (S) sig.

Det var slet ikke overraskende, sådan som sagen havde udviklet sig. Ministerens skiftende forklaringer og åbenlyst modstridende svar på klare spørgsmål gjorde hans afgang helt uundgåelig, hvis der fortsat skulle stå respekt om begrebet ministeransvar.

Men endnu inden vi kender indholdet af redegørelserne, melder spørgsmålet om statsministerens rolle sig.

Mogens Jensen og Mette Frederiksen har begge åbent fortalt, at den ulovlige beslutning om minkaflivningerne blev truffet på regeringens koordinationsudvalgsmøde aftenen før, pressemødet den 4. november.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er på nuværende tidspunkt svært at se, hvordan Mette Frederiksen kan klare frisag. Hendes rolle i sagen er vist åbenbar. Men i sådan en sag er det jo ikke kun et spørgsmål om rigtigt eller forkert. Det er et spørgsmål om at have støtte fra 90 mandater.

Derfor er det nok tvivlsomt, om Mette Frederiksen - og hendes regering - vælter, selvom statsministeren ikke har sørget for at have lovgrundlaget i orden, da hun beordrede de danske mink aflivet. Og hun lod stå til i flere dage, efter at ulovligheden var blevet kendt af alle.

Mette Frederiksen burde stilles til ansvar.