Landbruget står sammen i denne svære tid, som minkbranchen er endt i, og det er fantastisk at se og mærke det sammenhold, der er i landbruget. Mink-situationen har skabt så meget frygteligt, men der er kommet én god ting ud af det. De danske borgere har set menneskerne bag landbruget. Det er gået op for folk hvad, at Danmark kan, når det kommer til landbrug og fødevarer. Vi har set hvem I er.

Vi har mærket jer. Mærket jeres passion. Jeres generationshistorie. Jeres flid og dygtighed.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den anmeldte traktordemonstration i København og Aarhus på lørdag ender fokus igen på store maskiner. I føler jer forurettet. I er trætte af regerings håndtering af erhvervet. Men det er ikke kun folk med traktorer og fiskerbåde, der er ærgerlige over regeringens håndtering. Det er folk med cykler, el-biler og løbehjul også.

Sammenhold er godt, men en traktordemonstration er ikke det rette redskab. Det vil skabe splittelse mellem land og by og kan risikere at skabe skår i den ellers positive opbakning og store sympati, hele landet nu har for minkbranchen og landbruget som helhed.

Med en manglende lovhjemmel til aflivning af dyr og uvidenhed omkring kompensationsordningerne til minkavlerne og minkindustrien, er der ingen tvivl om, at minkindustrien er sat i en svær situation, hvor mange følelser er indblandet. Af præcis samme grund oplever vi her fra byen en historisk stor empati med erhvervet, og mange borgere i det ganske danske land forstår frustrationerne, som I landmænd har.

Tilliden til statsministeren er på sit laveste niveau. Særligt har minkindustriens egen håndtering af sagen gjort, at opbakningen til jer landmænd er stor. Her kan fremhæves minkavler Knud Vests sympatiske, menneskelige men også retfærdige fremtoning i DR's Aftenshowet i sidste uge, hvor han sad over for en kold og hård Statsminister.

Traktorer er store og voldsomme. De virker aggressive. En traktordemonstration betyder, at det kun er jer landmænd, der kan deltage. Ingen af de mange borgere, der støtter jer, vil kunne vise deres medsympati. For de har ingen traktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Demonstrationen vil finde sted. Det er en demokratisk ret. I har planlagt det. Vi ønsker jer en god fornøjelse, men vi håber, at når I så bruger denne demokratiske ret, så vil huske at stige ud af traktoren på Kongens Nytorv og stå i afstand og tæthed med byboen. For de vil jer gerne. Vi vil jer gerne.

For at citere Michelle Obama: "When they go low - we go high"

Regeringen og Mette Frederiksen har tabt denne sag. Danmark står sammen om at ville behandle hinanden ordentligt. På tværs af erhverv og kommunegrænser.

Lad jeres demonstration være for flere end jer.

Vi står med en samlende mulighed. Vi vil og forstår jer. Også selvom vi hverken ejer fiskebåd eller traktor.