Fødevareminister Mogens Jensen har været en central figur i den seneste uges udrulning af den ulovlige minkskandale. Men han kan ikke huske ret konkrete detaljer om, hvad der er foregået.

KOMMENTAR: På et samråd onsdag i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg gentog Mogens Jensen (S) igen og igen, at han ikke husker helt konkrete begivenheder af historiske dimensioner, som han har været en del af den seneste uge.

Han henviste i dag på samråd til en embedsmandsredegørelse, som først kommer om en uge. Her kan vi så angiveligt få at vide, hvad embedsmændene til den tid mener, at ministeren tilsyneladende ikke kan huske i dag.

Det er jo gak-gak. Og frygteligt uværdigt.

Imens ministeren pladrer rundt i vrøvl og udenomssnak uden at erkende, at han er medansvarlig for efterkrigstidens største politiske skandale, taler minkavlere om, at de føler sig udsat for psykisk terror af myndighederne. Politi og forsvar fortsætter tilsyneladende med at opsøge dem for at lægge pres på dem, så aflivningerne kan fortsætte trods det manglende lovgrundlag og manglende vished om de økonomiske konsekvenser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er ellers kun de mest ækle regimer, der sætter militæret ind mod sine egne borgere.

Mogens Jensen bedyrede også på dagens møde sin totale uvidenhed om ulovligheden i de voldsomme, grundlovsstridige beslutninger, han har været med til at træffe - i hvert fald indtil en gang i weekenden, da han blev klogere - måske lørdag formiddag eller lørdag eftermiddag, må vi forstå.

Han påstår, at han ingenting vidste, selv om han i slutningen af oktober har givet folketingsmedlem René Christensen (DF) et ret præcist skriftligt svar på et spørgsmål om, hvilket lovgrundlag, der er for aflivning af mink inden for de smitteramte zoner. Her fremgår det, at det kræver et lovgrundlag at aflive inden for smittezonerne. Og nu vil Mogens Jensen tilsyneladende overbevise os om, at han ikke var klar over, at der altså også kræves et lovgrundlag for at kunne aflive raske mink uden for zonerne. Det virker jo som en åbenlys løgn - eller afgrundsdyb inkompetence.

Mogens Jensen hævder desuden, at han taler sandt, både når han bedyrer sin uvidenhed, og når han udsender skriftlige meddelelser om, at han vidste, at nedslagtningerne var ulovlige, men at nedslagtningerne var for vigtige at gennemføre til at man kunne vente på at få lovgrundlaget på plads.

Adskillige folketingsmedlemmer mere end antydede på dagens samråd, at ministeren jo må lyve, for begge dele kan ikke være sandt. Og det virker jo ret indlysende. Men ministeren blev ved med at svare, at de modstridende udsagn var sande - selvom han flere gange blev mindet om, at han talte under ministeransvar.

Fødevareministeren fortalte i øvrigt, at beslutningen om aflivning af min blev truffet på et møde i regeringens koordinationsudvalg 3. november. Det vil sige, at han dermed gjorde det krystalklart, at statsminister Mette Frederiksen har siddet for bordenden, da den skæbnesvangre beslutning blev truffet. Og han understregede gentagne gange, at der var tale om en regeringsbeslutning.

Dermed fik han trukket statsministeren nærmere ansvaret, selvom hun i går lagde luft til fødevareminister Mogens Jensen (S), hver gang spørgsmålene blev særligt skarpe i Folketingets spørgetime.

Når statsminister Mette Frederiksen blev mest presset af de stærkt kritiske partiledere i folketingets spørgetid tirsdag, henviste hun til Fødevareministeren som ansvarlig. Det samme gentog sig på det efterfølgende pressemøde.

Men efter dagens samråd er det ret tydeligt, at de sidder i samme båd.

Det kan desværre blive Mogens Jensens redning. For hvis han vælter, må det være åbenlyst, at Mette Frederiksen bør falde sammen med ham. Og dermed skal regeringen gå af - og den konsekvens er det tvivlsom, om støttepartierne tør drage.