Arla arbejder hen mod at neutralisere al udledning af drivhusgasser fra hver liter mælk, der produceres.

Arla er ifølge en pressemeddelse blandt verdens mest klimaeffektive mejerier. Og andelsselskabet tager nu endnu et klimaskridt, når Arlas tre største, danske friskmælksmejerier i Slagelse, Hobro og Christiansfeld samt fire terminaler bliver 100 procent CO2 ækvivalent-neutrale.

Det sker først og fremmest ved hjælp af grøn strøm, når Arla køber grøn strøm fra danske vindmøller og biogascertifikater svarende til 100 procent af mejeriernes energiforbrug. Det sikrer en årlig CO2 ækvivalent-reduktion på 26.000 tons.

Den grønne strøm tager Arla 84 procent ad vejen mod 100 procent CO2 ækvivalent-neutrale mejerier. Resten af CO2 ækvivalent-påvirkningen udlignes ved køb af klimakreditter - også kaldet klimakompensation.

- Vi er rigtigt glade for, at vi nu kan levere friske mejeriprodukter til forbrugere i hele landet, der er produceret på 100 procent CO2 ækvivalent-neutrale mejerier. Det er den foreløbige kulmination på den grønne omstilling af vores mejerier," siger Hanne Søndergaard, koncerndirektør for global marketing og innovation i Arla.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi får nu opfyldt vores ønske om, at mejerierne udelukkende kører på grøn strøm. Det er vigtigt både af hensyn til vores egne klimaambitioner og for at understøtte den danske efterspørgsel på vedvarende energi. I den forbindelse køber vi kun oprindelsescertifikater, der kommer fra navngivne danske vindmøller og biogasanlæg med RED/ISCC-certifikater, fortsætter hun.

Investerer 35 millioner

Den grønne strøm og biogas er dog langt fra det første skridt i mejeriernes arbejde med klimatiltag. Arlas mejerier sorterer og genanvender affald og reducerer løbende sit energiforbrug gennem effektiviseringer. Og der er vægt bag ordene.

Arla har netop valgt at investere 35 millioner i initiativer, der skal reducere elforbruget med 30 procent og forbrug af naturgas med 66 procent. Det sker gennem investeringer i nyt udstyr, der blandt andet sikrer udnyttelse af restvarme.

- De mange tiltag på mejerierne gør, at vi løbende kan reducere vores energiforbrug og behovet for klimakompensation. Nu er vi i gang. Og vi er stolte af at kunne tilbyde danskerne mejeriprodukter, der er produceret på et CO2 ækvivalent-neutralt mejeri, siger Hanne Søndergaard.

Alle Arlas mejerier i hele verden står tilsammen for fire procent af Arlas samlede udledning. Projektet med at gøre de tre friskmælksmejerier CO2 ækvivalent-neutrale er i første omgang et pilotprojekt i Danmark og Holland, men planen er løbende at indfase flere mejerier i projektet.