Peder Elbek Pedersen har i ti år undervist i en korrekt håndtering af mink i forbindelse med aflivning, og han er rystet over, hvordan myndighederne har håndteret masse-aflivningen af den danske minkbestand.

- Det er jo så kritiserbart. Lige fra at man har importeret 100 rumænske arbejdere til at lave det her, til at der er smittede besætninger, som var smittet i nærmest en måned, som ikke er aflivet endnu. Det har bare været for stor en opgave til, at man har kunnet magte den, siger Peder Elbek Pedersen til Maskinbladet om Fødevarestyrelsens håndtering af tragedien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mink-dyrlægen mener at situationen kunne have været under kontrol, hvis mink-dyrlægerne var blevet taget med på råd tidligt i processen.

- Efter min mening skulle man meget tidligere have lavet en aftale med minkavlerne om at de selv skulle hjælpe, lyder det fra mink-dyrlægen, som fortæller at Fødevarestyrelsen ikke har haft kontakt med de danske mink-aflivningseksperter.

- Ikke på et eneste tidspunkt. Vi sendte et brev, hvor vi fik 35 af vores kollegaer, der også har med mink at gøre, til også at sende et brev til Fødevareudvalget i Folketinget, og det røg helt til ministeren, men vi fik et meget intetsigende brev tilbage, fortæller Peder Elbek Pedersen, og uddyber, hvad det var mink-dyrlægerne opfordrede myndighederne til at gøre, for at tage bedst muligt hånd om situtaionen.

- Der går vi faktisk ind og foreslår, at man afliver de smittede besætninger hurtigst muligt og så sætter menneskene fjorten dage i karantæne, lyder det fra dyrlægen, som mener, at det faktum, at folk frit har kunnet bevæge sig rundt imellem minkfarmene og ude i samfundet, kan have været en medvirkende årsag til at vira er blevet spredt.

- Jeg ved at avlerne de selv har forsøgt at gøre alt for at isolere sig så meget som muligt, men det skulle have været en del af hele pakken. Det er bare så dårligt håndteret, lyder det fra Peder Elbek Pedersen, der selv har meldt Fødevarestyrelsen til politiet for brud på dyreværnsloven i forbindelse med mislykkede aflivninger af mink, der har medført, at mink blandt andet er blevet brændt levende på forbrændingsanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overilet aktion

Lise Bech, landbrugsordfører for Dansk Folkeparti, er rystet over regeringens og myndighedernes håndtering af mink-sagen, og hun har selv modtaget mange skræmmende videoer og billeder fra minkavlere, der blandt andet viser levende dyr på vej til at blive brændt levende i forbrændingsovne.

- Det siger lidt om, hvor overilet det er. Det skal gå så stærkt, så man ikke engang kan gøre det ordentligt. Og Fødevarestyrelsen siger så, at dem, de har ansat til det, det er nogen, der er vant til det. Det ser det virkelig ikke ud til, siger Lise Bech, der selv bor i Himmerland og her dagligt oplever den tragedie, minkavlen befinder sig i. Både på farmene og i følgeerhvervene, og Folketingspolitikerne er rasende over, at en sådan uværdig nedslagtning af et erhverv kan finde sted i Danmark.

Lise Bech har længe forsøgt at få fødevareminister Mogens Jensen (S) i tale for at få sat en stopper for de hovedløse mink-aflivninger, men hidtil uden held.

- Jeg har jo forsøgt i over en måned at få kontakt til Mogens Jensen og sige, lad os nu få nogle eksperter til at se på det her, for meget hurtigt kunne jeg se rundt omkring, at udenlandske eksperter - men også danske - begyndte at sige, hold nu op, det her er ikke rigtigt.

- Det er fair nok, hvis man vil nedlægge det her erhverv - men så skal det gøres på en ordentlig måde. Demokratiet er fuldstændig sat ud af kraft, lyder kritikken af regeringens håndtering af minksagen fra landbrugsordføreren.