Om lidt banker vinteren på døren, og det er derfor vigtigt at få frostsikret sprøjten i tide, så de ikke bliver ødelagt.

Christian Lervad-Bach, er planteavlskonsulent hos Velas, og han giver her sine bedste råd til, hvad man skal huske, når sprøjterne skal sikres mod vinterens kulde, så de er helt klar, når den nye sæson melder sin ankomst. Frostvejret, der som regel rammer Danmark, når vintermånederne trænger sig på, kan resultere i skader på sprøjterne, hvis man ikke tænker sig om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vand er et fantastisk element, men det kan være meget ødelæggende for en sprøjte. Når vand fryser, udvider det sig, og det kan gå udover pumper og manometer, fortæller han.

Rengøring er første punkt

Inden selve frostsikringen er det vigtigt at gøre sprøjten ren. Det gælder for både gamle og nye sprøjter.

- Det første, man skal gøre, når sæsonen er slut, er at få gjort sprøjten ordentligt ren. Filtrene skal skilles ad og gøres rene, fordi der kan sætte sig aflejringer. Ellers vil man komme til at døje med dyser, som stopper til, fordi der sidder aflejringer fra tidligere, fortæller Christian Lervad-Bach.

Det kan være en god ide at gøre sprøjten ren med sæde:

- Det, som der sprøjtes med, kan give en fedtet hinde inde i selve sprøjten og blive siddende, som kan resultere i sprøjteskader senere, hvis man ikke får det fjernet. Man kan eksempelvis bruge sæben All Clear Extra til maskinen. Det skal køre rundt i et kvarters tid, så man får det sprøjtet ud gennem rørene, fortæller Christian Lervad-Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan samtidig nævner, at det kan være en rigtig god idé at få gennemsmurt hele maskineriet inden næste sæson - især hvis der er brugt en højtryksrenser til rengøringen, så der ikke danner sig rust efter det vand, som lægger sig inde i maskinen.

Gode råd til frostsikring

Ifølge Christian Lervad-Bach er der flere måder, hvorpå man kan frostsikre sprøjten. De fleste kender til den almindelige frostvæske, men der er flere, som er begyndt at bruge alternativer til den almindeligt kendte frostvæske.

- Jeg har oplevet flere, der med succes har brugt sprinklervæske, som egner sig til vinteren. Jeg tror også, det påvirker miljøet mindre, og derudover koster det jo ikke ret meget. Bruger man sprinklervæske, skal man dog være opmærksom på, at det er meget affedtene og for at undgå at ventiler og membraner udtørre, kan det være en rigtig god ide at komme lidt olie i sammen med sprinklervæsken. Ganske almindelig rapsolie fra husholdningen kan faktisk ganske fint bruges her.

Også de digitale manometer

Det er almindelig kendt, at de analoge manometer skal afmonteres i vinteren og opbevares varmt, da den sprøjtevæske, som kan være kommet ind på bagsiden af fjedre og dermed fundet vej til indersiden af glasset.

- Der er rigtig mange, som glemmer at afmonterer manometerne og opbevare dem over nul grader, og glemmer man det, så kan den efterfølgende vise noget andet, end dét den egentligt skal vise, fortæller Christian Lervad-Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man han påpeger også, at mange glemmer de digitale manometer.

- Her sidder der en slange til en føler, som har forbindelse til computeren, og denne slange, kan blive deform ved frostgrader. Her skal man huske at tømme slangen og tage den af.

Noter ned

- Det er altid en god idé at have en blok fremme, så man kan notere, hvad der skal laves og forberedes på maskinen inden næste sæson. Der er som regel altid noget, og det kan man hurtigt glemme henover vinteren, fortæller Christian Lervad-Bach.