Automatisk oplæsning:

Debat: Hvem i landbruget får kniven næste gang?

00:00
Hastighed: ???x
00:00

En gruppe mælkeproducenter i Hemmet, Bork og Sdr. Vium er bekymret for om deres malkekøer i fremtiden kommer til at lide samme skæbne som minkene i disse dage og uger.

De seneste uger har været en rystende rutsjetur, når det gælder Socialdemokratiets holdning til landbrug. Desværre mest af alt en total nedtur, der sluttede med et ødelæggende brag, da regeringen i sidste uge valgte at slagte et helt erhverv.

Ugen før var det umiddelbart betryggende at høre både fødevareminister Mogens Jensen og landbrugsordfører Anders Kronborg erklære, at Socialdemokratiet ikke havde til hensigt at forbyde minkavl i Danmark. Et ønske som de røde støttepartier i SF og Enhedslisten ellers var mere ærlige om.

Alligevel bakkede regeringen dog op om et SF-forslag, der gik ud på at forbyde nye minkhvalpe, så længe der hang coronasmitte over de danske minkfarme.

Onsdag eftermiddag gik statsminister Mette Frederiksen så ud med jordskælvsmeldingen om, at regeringen - på baggrund af en risikovurdering fra Statens Serum Institut - havde besluttet at aflive samtlige 15-17 millioner mink i Danmark på én gang. Det skete ganske usmageligt, mens medierne var stærkt optaget af præsidentvalget i USA, og man får tanken, om statsministeren virkelig troede, at hun kunne undgå en debat.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Verdens bedste skind

Lige før pelsningssæsonen bliver verdens bedste skind kastet i containeren eller gravet ned som livsfarligt affald i en massegrav. Og værst af alt: Også sunde og raske avlsdyr skal aflives. De kan ikke erstattes.

Socialdemokratiet har dermed kvalt et enestående pelsdyrerhverv, der gennem generationer hvert eneste år har hentet milliarder af eksportkroner hjem til landet. Ikke mindst i denne del af landet.

Det koster pelsdyravlerne deres virksomhed, identitet og i mange tilfælde arv fra stolte pionerer, der har gjort dansk pelsdyravl til en suveræn, global supermagt, når det gælder minkskind. Som mælkeproducenter har vi først og fremmest ondt af vores dygtige kolleger. Men er også stærkt bekymret for, hvem det går udover næste gang.

Er det vores malkekøer, der får kniven, når veganere og klimaaktivister presser regeringen, som så behændigt finder en forsker, der mener, at køernes bøvser er skyld i alverdens ulykker?
Vi er mange, der har mistet tilliden til regeringen efter dette.

Alle kan tage fejl. Også Mette Frederiksen, og hun har stadigt muligheden for, at vi eventuelt kan tilgive hende.

Men det kan kun ske ved at stoppe massakren på mink samt den psykiske terror mod pelsdyravlerne og de berørte lokalsamfund. Vi føler afmagt.