Lyt til artiklen:

Regeringen vil haste lov om tvangaflivning igennem

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Som lovgivningen ser ud nu, har regeringen ikke lovhjemmel til at tvangsaflive minkene i de ikke smittede zoner som for eksempel på Fyn, Sjælland og i Sønderjylland, som er gået helt fri af smittede besætninger. Lovgivningen giver kun hjemmel til tvangsaflivning på smittede farme og i 7,8 kilometer zone fra de smittede farme.

Regeringen har netop henvendt til alle partier med forslag til hastlovgivning, der udvider regeringens og sundhedsmyndighedernes beføjelser i de ikke smittede områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og konservative nægter at lægge stemmer til hasteloven.

Hos Venstre har gruppeformand Karsten Lauritzen, også modtaget brevet. Han undrer sig over, at regeringen ikke har lovgivningen på plads og dermed lovhjemmel, inden regeringen går i gang med at aflive alle landets millioner af mink, smittede som ikke smittede.

- Som lovgivningen ser ud lige nu, kan regeringen ikke tvinge minkfarmerne i de ikke-smittede områder til at aflive deres dyr. Der skal en lovændring til, hvis myndighederne skal tvinge aflivningerne igennem. I øjeblikket samarbejder minkavlerne, men det er de i princippet ikke tvunget til, siger Karsten Lauritzen.

Fuld kompensation

Venstre er indkaldt til forhandling mandag eftermiddag med henblik på behandling af lovforslaget tirsdag. Gruppeformanden ønsker ikke på nuværende tidspunkt at melde ud om partiet er for eller i mod en stramning af lovgivningen.

- Vi kræver fuld kompensation til minkavlerne, og vi vil have indblik i grundlaget for beslutningen om at aflive alle landets mink, inden vi tager stilling til, om vi kan være med til at stemme for stramningen, siger Karsten Lauritzen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I disse dage og timer er minkavlere rundt i hele landet i fuld gang med at aflive deres dyr.

Hvis minkavlerne i de ikke-smittede områder nægter at samarbejde har regeringen i øjeblikket ikke noget redskab til at tvinge aflivningerne igennem, men det vil en ny hastlov ændre på.

Regeringen har sat som frist, at alle mink skal være aflivet inden 16. november, så lovændringen skal hastes igennem.

Normalt tager det lovgiverne minimum 30 dage at gennemfører en lovændring, men når det gælder hastelove, som denne stramning, så kan Folketinget arbejde hurtigt, det kræver dog at tre fjerdedel af Folketinget stemmer for en hastebehandling.