Automatisk oplæsning:

L&F efterlyser sund fornuft på Christiansborg

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Næstformand Thor Gunnar Kofoed er ikke imponeret over landbrugets ministre. Han efterlyste sund fornuft i lovgivningen om paragraf 3-arealer og i de kommende vandplaner på årets delegeret møde.

L&F efterlyste rigtige venner med sund fornuft på Christiansborg. I sin beretning. Han var både ude med riven efter fødevareminister Mogens Jensen og miljøminister Lea Wermelin.

- S har været landbrugets ven i snart 100 år". Sådan lød den flotte overskrift på en kronik vores fødevareminister, Mogens Jensen, havde i Politiken for et par måneder siden. Det er en smigrende overskrift. Vi værdsætter gode venner. Men venskab forpligter! Og nu hvor Mogens selv har været i de historiske arkiver, så tillad mig at citere et socialdemokratisk nationalklenodie, Thorvald Stauning, fra hans jomfrutale i Folketinget.
Her sagde han: "Man vil ikke nogensinde finde enten mig eller mine partifæller på den side, hvor man stemmer mod fremme af landbrugets interesser".
Se, det kalder jeg en ven! Og med den påmindelse fra fortiden går jeg selvfølgelig ud fra, at regeringen hverken skuffer Stauning eller sine gode venner i diskussionen om for eksempel urimelig regulering, datotyranni eller bureaukratiske benspænd.
For rigtige venner, de er der, når krisen kradser, sagde næstformand Thor Gunnar Kofoed i sin beretning.

Paragraf 3-arealer

Næstformanden efterlyste også sund fornuft i lovgivningen om paragraf 3-arealer.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det absurde kan illustreres med landmand Jens Bangsgaard fra Thy. Han har en mindre kvæggård og en stor græseng. Køerne går på engen om sommeren og græsser og det er stort set selvforsynende.
Han giver engen en lille smule gødning. Det er et meget produktivt areal. Men det er også et typisk §-3-areal. Og det betyder, at hele hans økosystem med køerne på græs og græsset, der gror med lidt gødning - ja, det må han så vinke farvel til, sagde næstformanden og spurgte ud i salen:

- Lea Wermelin - er det sådan, vi behandler vores venner? Er det godt landmandskab? Er det en rimelig behandling af os landmænd?

Vandplaner

Thor Gunnar Kofoed er bekymret for om de gamle metoder kommer til at danne grundlag for den næste generation af vandplaner.

- Vi har dokumenterede løsninger, der er bedre for miljøet - og som endda giver mening i landmandens arbejde. Lad os nu lave et nyt regime og tage udgangspunkt i Stauning og i fællesskab gøre det rigtige. Kvælstofområdet skal åbenbart være en politisk krigsplads. Kære folketing og regering - skal vi ikke stoppe med det? I kan ikke tillade jer at rykke rundt med landmændene som brikker i jeres politiske spil, sagde næstformanden.

Han opfordrede politikerne på Christiansborg til at få styr på fagligheden og lave seriøse konsekvensberegninger, inden de kommende vandplaner.