Lyt til artiklen:

1.240.000 mink er aflivet

00:00
Hastighed: ???x
02:33

Myndighederne arbejder fortsat på højtryk på at aflive minkbesætninger. Det skabte søndag udfordringer med at skaffe nok containere. Søndag aften og natten til mandag blev døde mink i Nordjylland lagt i containere, afhentet og kørt til destruktion, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Det sker blandt andet for at mindske risikoen for smittespredning med COVID-19 til mennesker. Den øgede hastighed i aflivningerne har imidlertid betydet, at det enkelte steder har været svært for myndighederne og DAKA, der håndterer afhentningen, destruktion og genanvendelse af de døde dyr, at følge med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det førte søndag til, at aflivede mink lå uafhentede hos to avlere i det nordjyske.

- Vi arbejder på højtryk for at løse de kapacitetsproblemer, der opstår i forbindelse med den store logistikopgave, vi står med - også i weekenden. Søndag og natten til mandag har vognmænd afhentet døde mink, så vi nu er på omgangshøjde med aflivningerne. Men da vi tilstræber at aflive de berørte minkbesætninger hurtigst muligt, kan jeg ikke afvise, at der igen kan opstå kapacitetsudfordringer', siger chefkonsulent i Fødevarestyrelsen, Karsten Aagaard.

Folkesundheden

Han understreger, at de døde mink ikke udgør samme risiko for folkesundheden som raske, da de døde dyr i sagens natur ikke udånder virus. 'Men selvfølgelig skal dyrene i containere og til destruktion så hurtigt som muligt. Det skete i går aftes og i nat', forklarer Karsten Aagaard.

I denne uge starter minkavlere over hele landet med at pelse deres raske mink. Kroppene fra dem skal også destrueres. Det kan betyde, at DAKA's destruktionsanlæg kan få vanskeligt ved at følge med det meget høje tempo i aflivningerne. Derfor er Fødevarestyrelsen - sammen med DAKA - ved at se på mulighederne for at frigive kapacitet til aflivede mink i Danmark.

Samtidig undersøges mulighederne for at afbrænde og oplagre mink, der ikke er smittet med COVID-19, bl.a. på de danske kommunale forbrændingsanlæg, skriver Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarestyrelsen og minkavlere afliver i øjeblikket mere end 100.000 mink om dagen for at mindske risikoen for, at smitten fra dyrene spredes til samfundet, og for at mindske risikoen for at virus muterer i dyrene. Aflivningerne har været i gang siden 1. oktober og rundede mandag 1.240.000 dyr.