Stiig Markager har tilsyneladende fortrudt udtalelse - så nu har Bæredygtigt Landbrug allerede fået en delsejr i det kommende retsopgør, skriver Bæredygtigt Landbrug i dette debatindlæg.

Den kontroversielle professor Stiig Markager mener ikke længere, at 30-40 procent af den tilførte gødning på danske landmænds marker har negativ betydning for havmiljøet. Dét indtryk kunne man ellers få, når man læste hans artikler - men professoren har nu erkendt, at der ikke var dækning for den miljøanklage mod landbruget.

Det betyder, at vi kan hæve den ene af to påstande i den injurie-retssag, Bæredygtigt Landbrug har anlagt mod Stiig Markager. Og det er selvfølgelig en oprejsning ikke bare for foreningen men for dansk landbrug som helhed, at vi nu har professorens ord for, at påstanden ikke holder vand. Alene det at stævne kan altså få folk på bedre tanker.

Faglig direktør i Bæredygtigt Landbrug, Jørgen Evald Jensen, er tilfreds med delsejren:

Vi kan nu sætte endnu et flueben ud for fjernelse af en uberettiget anklage mod dansk landbrug.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Retssagen føres af Interlex-advokat Uffe Baller og er trods den nyeste udvikling stadig relevant. Det skyldes, at Stiig Markager - stik imod konklusionerne i de officielle Novana-rapporter om vandmiljøets tilstand - har påstået, at der er en signifikant merudledning af kvælstof. Bæredygtigt Landbrug har bedt professoren om enten at tilbagetrække eller dokumentere sine påstande, og da han har afvist dette, var der ingen vej udenom et sagsanlæg.

For retten i november

Markager har i et skriv til retten erkendt, at han har anvendt "sin egen metode" ved beregningen af den såkaldte klimanormalisering - og dermed ikke metoden i den officielle Novana-rapport, som han ellers har henvist til.

BL har sagsøgt Stiig Markager, ikke fordi man ikke bryder sig om hans synspunkter - men fordi professoren taler usandt om landbrugets kvælstofudledning:

Vi er nødt til at gå i rette med politiserende forskere, hvis urigtige påstande kan blive taget for gode varer af politikerne og helt uretmæssigt kan risikere at betyde yderligere restriktioner imod dansk landbrug - og som helt uden grund udstiller erhvervet som miljøsynder. Her mangler vi - trods denne oprejsning - stadig at få berigtiget Markagers påstand om den stigende kvælstofudledning", forklarer Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør.

Injurie-retssagen er berammet til Retten i Hillerød tirsdag den 10. november.