Det første tilfælde af Sars-CoV-2/covid-19 er nu fundet i en minkbesætning i Blekinge.

De svenske myndigheder har fundet det første tilfælde af Sars-CoV-2/covid-19 i en besætning efter at man er begyndt at overvåge landet minkfarme som følge af udbruddene i Danmark og Holland.

Det skriver det svenske medie Jordbruksaktuellt i sit nyhedsbrev.

Det er en minkfarm i Sölvesborgs kommune, som nu er angrebet af Sars-CoV-2, som er den virus, der forårsager covid-19 hos mennesker. På den smittede farm har også medarbejdere, som arbejder med dyrene haft covid-19, men om dette har forbindelse med de smittede dyr er endnu ikke klarlagt.

Smitten blev opdaget, at farmene blev opfordret til at indsende døde dyr til kontrol. Man havde dog ikke den smittede farm set nogen symptomer, der kunne vække mistanke om et udbrud.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi ser i øjeblikket ingen anledning til at afliva dyrene i den smittede besætningen, men den er underlagt restriktioner for at hindre smittespredning. Nu har disse besætninger normalt også meget gode infektionsrutiner, så det skal snarere ses som en ekstra sikkerhedsforanstaltning. Vi følger også situationen i Sveriges øvrige besætninger, siger Håkan Henrikson, der er veterinærchef i Jordbruksverket i en pressemeddelelse.

Jordbruksverket skriver, at når infektionen er etableret i en besætning, spreder den sig hurtigt fra dyr til dyr. Erfaringerne fra Holland og Danmark viser, at der da også er en risiko for, at besætninger i nærheden vil blive påvirket, selvom infektionsvejene stadig er uklare. Den sygdomsovervågning, der nu er startet, er nødvendig for at vi kan få et overblik over situationen i de svenske minkefarme, siger Karl Ståhl, der er fungerende statsepizootolog hos SVA.