Lyt til artiklen:

Mink: Venstre vil have regeringen til at ændre strategi

00:00
Hastighed: ???x
03:15

Et åbent samråd om mink den 28. oktober, spørgsmål i Folketingets spørgetime den 30. oktober og paragraf 20-spørgsmål til besvarelse i spørgetimen den 4. november viser hvor meget den igangværende krise i den danske mink-branche fylder på Christiansborg, og fra begge sider af salen bliver der hevet i regeringen - og i fødevareminister Mogens Jensen (S) i særdeleshed - for at få skred i tingene.

Fra SF vil Carl Valentin have Mogens Jensen til at forholde sig til, om regeringen overvejer at afvikle alle minkfarme i Danmark, samme toner lyder fra Enhedslistens Søren Egge Rasmussen imens man hos Venstre vil have selvsamme minister til at træde i karakter for at redde branchen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og ifølge landbrugsordfører i Venstre, Erling Bonnesen, er det vigtigt at Folketinget får mulighed for at diskutere, om regeringens fremgangsmåde under covid-19 krisen i mink-erhvervet har været den rigtige.

- Vi mener, det også er vigtigt, at vi får en debat med hele Folketinget, så ikke kun udvalget får mulighed for at forholde sig til problemet, for det er så alvorligt, og vi nærmer os et punkt, hvor vi har hele mink- og pelsproduktionen på spil, fortæller Erling Bonnesen til Maskinbladet.

Forsinket samråd og spørgetime

På grund af møde i nordisk råd i uge 44 skal en række paragraf-20 spørgsmål i forbindelse med mink-krisen først besvares i spørgetimen den 4. november, og et ønsket åbent samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg blev i uge 43 udsat på grund af Mogens Jensens (s) rejseaktiviteter og efterfølgende karantæne, så nu vil Venstre og de øvrige partier spørge nærmere ind til regeringens beslutningsgrundlag for blandt andet at slå raske mink-besætninger ned, hvis de befinder sig indenfor en radius af 7,8 kilometer af den nærmeste smittede besætning.

- I Venstre lægger vi maksimalt parlamentarisk pres på ministeren og hele regeringen. Formålet er at få regeringen til at indse, at den her sag er så alvorlig, at vi vil presse på at få regeringen til at ændre sin strategi, så den bliver betydeligt mere målrettet og fokuseret på hurtigst muligt at slå de nysmittede og syge dyr ned og passe godt på de raske dyr, og de dyr, der har gennemlevet corona-influenzaen og er blevet raske igen, lyder det fra Erling Bonnesen, som fortsætter:

- Man skal passe på de raske dyr for også at have et godt grundlag for avlen i fremtiden og for produktionen i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljø- og Fødevareudvalget har bedt ministeren om på mødet den 28. oktober at redegøre for usikkerhederne i vurderingen af sammenhængen mellem de COVID-19-smittede minkfarme i Danmark og årsagen til den store spredning i Nordjylland.

Udvalget har desuden bedt ministeren redegøre for og begrunde regeringens holdning til, hvilket niveau af risiko for COVID-19-smitte mellem mink og mennesker og fra mink til mink, der er acceptabelt, og svare på hvad regeringen vil gøre for at bekæmpe den stigende COVID-19-smitte på danske minkfarme, herunder risikoen for at minkfarme forbliver et smittereservoir.

Endelig har udvalget spurgt ministeren om, hvilke overvejelser regeringen gør sig med hensyn til at afvikle alle minkfarme i Danmark og dermed slutte sig til det stigende antal europæiske lande, som f.eks. Frankrig, der afvikler minkindustrien.