Man har heldigvis sjældent brug for lægen, men landbruget har alle brug for hver eneste dag.

Thorbjørn W. Kofoed er driftsleder på Langemyregård og han er stolt over at være svineproducent. På Viden på Tværs gav han svineproducenterne en pep-talk for at få stoltheden frem i erhvervet.

- Det handler om mad, og maden er altid centrum, det er her vi mødes, det er her vi hygger os, sagde Thorbjørn W. Kofoed i Herning. Han er 28 år og har efterhånden fået frie hænder på Langemyregård på Bornholm, som han driver sammen med sin far.

- Vi skal være stolte af at producere fødevarer, folk har sjælden brug for lægen, men alle har brug for mad, de har brug for landbruget hver eneste dag. Det er mad som vi tør putte i munden på vores børn, det vigtigste vi har, det betyder noget og det kan vi være stolte af, forklarede Thorbjørn W. Kofoed. For ham handler det ikke kun om bundlinje, men også om friheden, de ansatte og naboernes syn på erhvervet.

I Japan er dansk svinekød helsekost

Et indslag fra L&Fs kamganefilm med en japansk forretningsmand, der skamroser dansk svinekød, blev vist på skærmen i Herning. Med det prøvede Thorbjørn W. Kofoed, at vende de trælse oplevelser med fødevarekontrol til noget positivt og noget man kan være stolt af.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- I Japan forbinder de dansk svinekød med helsekost. Det er da fantastisk. Japan sender selv fødevarekontrollører op til vores slagterier, så meget går de op i kvalitet og fødevaresikkerhed. Det skal vi være stolte over. Fødevaresikkerheden i Danmark er i verdensklasse, sagde Thorbjørn W. Kofoed. Han prøver selv at vende lidt trælse kontroller til noget positivt.

- Jeg prøver at være positiv, og jeg er stolt over at kunne åbne stalden og vise min produktion frem. Vi skal fortælle, hvorfor vi er stolte af den dyrevelfærd vi har i stalden, vi skal beskrive den og være stolte af den, opfordrer Thorbjørn W. Kofoed.

Stolthed skal styre debatten

Thorbjørn W. Kofoed kom ind på de mange negative følelser, landbruget bruger energi på at bekæmpe, og han slog fast at fakta ikke kan gøre det alene.

- Vi plejer at bekæmpe alle de negative overskrifter med fakta, men vi skal huske vores følelser. Det er her stoltheden kan flytte debatten et positivt sted hen. Fakta flytter ikke noget alene. Hvis vi kan få stoltheden frem, så er jeg sikker på, at vi kan få en bedre debat, sagde den unge svineproducent, der delte stolte minder fra Åbent Landbrug og dyrskuer på Viden på Tværs.