Debatindlæg af Erling Bonnesen, fødevareordfører og folketingsmedlem for Venstre.

I disse dage bliver mink i tusindvis nedslagtet grundet coronasmitte på en række minkfarme. Men raske mink i en radius af 7,8 km fra en smittet minkfarm skal også aflives, selvom sundhedsstyrelsen generelt siger, at corona kun smitter ca 2 meter og ikke er luftbåren.

Det anslås, at over 4 mio. mink på 150 farme skal aflives.

Det forekommer overilet at nedslagte både smittede og ikke smittede i en større radius.

Smitten er ikke luftbåren. Regeringen mangler tilsyneladende fokus på, at få isoleret og overvåge minkfarme i områder med smitte.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Regeringen snyder på vægten og løber fra regningen når regeringen kun udbetaler en delvis og lille kompensation til de farme,

der er smittet. Kun i de situationer der kan sammenlignes med ekspropriation udbetaler regeringen fuld kompensation.

Det er for svagt.

Regeringen kører egenhændigt sine beslutninger igennem. Derfor må vi også forvente, at regeringen sørger for en ordentlig kompensation og en anstændig behandling af de berørte minkavlere.

Den linie som regeringen kører nu risikerer, at lukke store dele af mink- og pelsproduktionen i Danmark.

Det vil være en katastrofe.

I Danmark har vi verdens største og bedste mink- og pelsproduktion, der set over årene bedrager stærkt til samfundskassen.

I Venstre står vi helt bag minkavlerne i Danmark og vi støtter ikke det forbud mod minkproduktion, som flere venstrefløjspartier foreslår.

Regeringen skal sørge for at der også kommer et større fokus på hvordan vi bedst muligt får hjulpet mink- og pelsproduktionen

ind i fremtiden, herunder at der er avlsmateriale nok til at minkproduktionen kan regenerere sig.

Når vi har set andre lande lukke for minkproduktion, så har det typisk været lande, der i forvejen kun har haft en ganske lille og ubetydelig minkproduktion.