Lyt til artiklen:

Udlejning af jord til solceller hitter

00:00
Hastighed: ???x
04:35

I løbet af de seneste år er interessen for at udleje sin jord til at anlægge solcelleparker steget markant.

Det fortæller de to landboforeninger Agri Nord og landbrugsrådgivningsselskabet Patriotisk Selskab, som begge tilbyder rådgivning til landmænd, der vil lave aftaler med solcelleselskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er kommet stille og roligt gennem de seneste par år, det er blevet mere populært. Vi mærker stor interesse for det, når vi har holdt møder og inviteret udbydere til at fortælle om projekter, fortæller juridisk konsulent hos Patriotisk Selskab, Claus Munk.

- Der er en interesse, fordi man forventer stor efterspørgsel på el i fremtiden, og samtidig kan man være en del af den grønne omstilling, siger han.

Hos Agri Nord har man samme oplevelse.

- Det har taget meget fart. Der er en større opmærksomhed blandt landmænd, og der er flere solcelleselskaber, som vil leje jord. Jeg bruger cirka halvdelen af min tid på det, og vi er tre hos os, der arbejder med det, siger virksomhedsrådgiver hos Agri Nord, Jacob Frey Hansen.

Han fortæller, at solceller er blevet et emne de seneste tre-fire år. I den periode har han hos Agri Nord været en del af omkring 60 aftaler om at udleje landbrugsjord til solceller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faktisk er interessen så stor, at man skal til at komme i gang, hvis man vil have en aftale, lyder det fra Agri Nord.

- Energinet har vurderet, hvor der er behov, og hvor mange projekter der er i gang. Og det er nået frem til, at der næsten er, hvad der skal være, siger han.

Det kan dog tage flere år at få en lejeaftale i stand, da det skal aftales med blandt andet solcelleudbyderen og kommunen, som skal ændre i lokalplanen.

- Så hvis ikke man hopper på nu, kører toget, siger Jacob Frey Hansen.

Fordele

Den altovervejende grund til, at flere vil udleje jord til solcelleanlæg, fortæller Jacob Frey Hansen, er de økonomiske fordele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man får en bedre driftsøkonomi. Det er den væsentligste grund. Derudover har flere investeret mange penge i landbruget, og solceller giver en mulighed for at diversificere sin forretning, så man ikke står på et ben. Man får et ben i energibranchen, og det er ikke et dumt sted at stå, siger han.

Det lyder da også nemt.

Man skal bare udleje dele af sin jord til et solcelleselskab, som så kan anlægge en solcellepark. Man skal ikke selv gøre mere.

Godt for miljøet, godt for pengepungen, fortæller Jacob Frey Hansen.

- Det er jo tankevækkende. Man kan tjene tre-fire gange så meget, mens man bare ligger på sofaen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generationsskifte

Udover at man kan tjene godt på at lave en aftale om udlejning af jord til anlægning af solceller, kan det også være anledning til et generationsskifte, fortæller han.

- Jeg tror, nogle vil bruge det til at gennemføre generationsskiftet på gården. Man kan forestille sig en ældre mand, lad os sige, han er 60 år gammel. Manden kan sikre generationsskiftet på den måde, hvis børnene kan overtage lejeaftalen. For ham er det en fin måde at lave generationsskiftet, og for den yngre er det fint at kunne udleje dele af jorden og så drive gården i mindre skala, siger Jacob Frey Hansen

Det med småt

Der er dog ikke udelukkende fordele ved at lave en lejeaftale. Der kan også være faldgruber, fortæller Claus Munk, juridisk konsulent fra Patriotisk Selskab.

- Der er nogle skattemæssige forhold, som gør sig gældende, som risiko for forhøjet jordbeskatning. Men de fleste af udbyderne går også med til at betale den forøgede skattebyrde, som kan komme ud af at anlægge solceller. Så det kan være en win-win-situation, hvis man sparer udgifterne. For så skal der ikke sås, ikke høstes, og maskinerne skal ikke bruges, så du slider ikke på dem, siger han.

Derudover skal man være klar til at udleje sin jord i en lang periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man udlejer det typisk for 30 år. Det er betingelsen for, at udbyderen har interesse. Ellers kan de ikke få økonomi i det. Og her skal man være sikker på, at anlægget bliver fjernet igen, når de 30 år er gået, siger Claus Munk.

- Derudover, understreger Claus Munk, er der hele tiden særlige juridiske forhold, som gør sig gældende. De er forskellige fra bedrift til bedrift, fra situation til situation.

- Vi bliver hele tiden klogere. Det er forholdsvis nyt at udleje sin jord til solceller, og der sker hele tiden en udvikling på området og en forbedring af kontrakterne. Der er løbende børnesygdomme, som bliver luget ud, siger han.

- Derfor vil jeg bestemt også opfordre til at søge juridisk bistand. Der er mange ting, man skal være opmærksom på, siger Claus Munk.