Lyt til artiklen:

Knud Jeppesen: Politikerne skal i arbejdstøjet

00:00
Hastighed: ???x
04:16

Knud Jeppesen mener, at politikerne skal komme lidt mere ind i kampen i det nye folketingsår og de bør komme ud og lytte til den faglighed, der findes rundt omkring i landet. Maskinbladet var forbi landbrugsdebattøren på dagen for Folketingets åbning den 6. oktober for at få landmanden fra Jellings bud på, hvor der virkelig er behov for, at politikerne kommer i arbejdstøjet.

- Der er mange ting, de skal arbejde med, især inden for landbruget. Jeg er meget træt af, at vi får sådan nogle ufaglige ting nedover os, fortæller Knud Jeppesen på en våd efterårsdag, hvor mudderet klæger til sålerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sådan noget som efterafgrøder, som vi får i så stor stil. Vi står i en mark her, som er helt håbløs. Det har ingen virkning og man bliver ved at putte mere og mere på sådan noget, siger Knud Jeppesen, som fra sit hus har udsigt til udsigtsløse marker, hvor efterafgrøderne på denne efterårsdag ikke syner af meget imellem stubbene.

Spildevand kræver handling

Knud Jeppesen har igennem lang tid fra sit kontor på Tørringvej ved Jelling arbejdet på at finde ud af, hvordan det kan hænge sammen, at rensningsanlæg over hele landet ikke skal stå til ansvar for de enorme mængder spildevand, der udledes til de danske søer, vandløb og indre farvande, og her savner han handling fra politikerne, for forskelsbehandlingen rammer dansk landbrug hårdt.

- Vi bliver straffet for en forurening, man tror man laver, men kommunerne, de laver en forurening med urenset spildevand og spildevand, der ikke er renset godt nok - og der er ingen restriktioner og ingen sanktioner. Og det går lige igennem (til vandmiljøet. red), hvor vi andre får det (sanktioner. red). Der synes jeg, det er en uretfærdighed, man skal tage op, siger Knud Jeppesen og uddyber, at landmænd er magtesløse i den nuværende situation.

- Kommunen giver sig selv tilladelse til et overløb, og vi andre vi, vi bliver straffet. Nu her, der får vi mindre gødning næste år fordi vores efterafgrøder ikke er gode nok, lyder det fra Knud Jeppsen.

Lyt til fagligheden

Knud Jeppesen mener ikke at politikerne får nok forskellige input i den politiske proces, og ifølge ham er det problematisk, at man kun henter viden fra institutioner, der gang på gang må rette fejl i de rapporter, politikerne skal bruge i deres arbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man skulle gå ud og høre på den faglighed, der opstår rundt omkring, og det er ikke kun universiteterne. For det første har de lavet en del fejl og for det andet så har de også en interesse i at få lavet så mange forsøg og undersøgelser som muligt, og man kan godt undre sig lidt over, at nogle af de ting, at de altid bonner ud til vores minus-fordel, vurderer Knud Jeppesen.

Vi skal være positive

At tingene ikke altid går landbrugets vej, langt fra, kan man måske fristes til at sige, så mener Knud Jeppesen ikke der er nogen vej uden om at tage dialogen med samfundet omkring os.

- Vi skal arbejde positivt sammen med samfundet, og det synes jeg også vi gør. Vi er jo sådan set naturforvaltere, fordi, vi bor jo og lever ude midt i den, og det med, at det hele er ved at forsvinde, det er lidt en skrøne. Det kan godt være, der er nogle insekter, der forsvinder, men det er fordi ting ændrer sig, siger Knud Jeppesen.

I de 40 år Knud Jeppesen har arbejdet som landmand, er der sket meget, ikke mindst i forhold til udviklingen i forhold til de sprøjtemider, der benyttes på markerne.

- Den kemi, vi bruger nu, jamen, det er jo vand ved siden af det, vi brugte engang, siger Knud Jeppesen og uddyber, at på de jorde, hvor han kører traktoren, er det fire år siden man sidste gang sprøjtede for lus, og det med meget selektive midler, hvor insektbehandlingen i gamle dage var hård ved de fleste insekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vi sprøjter en kornmark for lus, så tager vi kun lusene - mariehønsene og alle nyttedyrene, de fortsætter. Og der er blevet mindre landbrugsjord de sidste 40 år - der er blevet mere natur, og vi er blevet meget mere grønne, og det er både fordi vi er presset til det og fordi at vi også selv kommer ind og ser, at det skal vi da spille med på.

- Vi er da kun interesseret i, at vi får så meget natur og så meget samspil med det øvrige samfund som muligt, men det skal være på lige præmisser og det skal være på faglige vilkår, og økonomiske vilkår, som landbrugsfamilierne kan holde til, fortæller Knud Jeppesen som selv vil arbejde videre på at klæde politikere og landmænd fagligt på, så det politiske arbejde i sidste ende også kommer til at give mening for de danske landbrugsfamilier.