Dagens afgrødekommentar fra Jyske Markets.

Såvel europæiske som globale hvedepriser viste i går stigende takter på udsigten til, at der de kommende to uger fortsat ikke er udsigt til nedbør over store dele af det russiske vinterhvedebælte. Kun i det sydvestlige Rusland kan der komme mindre byger, men overordnet set, er der tale om nedbørsmængder under gennemsnittet. Det sendte i går risiko-/vejrpræmier ind i hveden, og helt typisk i et forsyningsdrevet marked indtræffer stigningerne ofte lige op til weekenden, og i begyndelsen af ugen. Her til morgen viser opdaterede prognoser dog, at mere normale mængder nedbør kan være på vej til nogle af de tørre områder i anden halvdel af oktober. Men de lange prognoser, er selvfølgelig behæftet med nogen usikkerhed.

De russiske landmænd er splittede, og venter enten på nedbør så de kan komme i gang med såarbejdet, alternativt tager de chancen og tilsår deres marker i håb om, at vand finder vej til prognoserne. Uanset tilgangen, begynder behovet for nedbør at blive akut. I USA bidrog også Kansas- hveden med prisstigninger, ligeledes grundet mangel på nedbør i det centrale USA. Møllehveden nærmer sig med hastige skridt 200€/ton, men finder nedbør vej til prognoserne, kan test af niveauet stadig nå at glippe.

Foruden hvedemarkedet blev det en blandet start på ugen. Majs og sojabønner var under pres, det samme var sojaskråen, mens vegetabilsk olie fandt support fra kraftigt stigende råoliepriser der lukkede 5 procent højere.

Majs og søjabønner møder modstand

Majs og sojabønner mødte modstand fra en tiltagende amerikansk høst, hvor majs- og sojahøsten er avanceret til hhv. 25% og 38%, mens konditionerne blev fastholdt uændret. Samtidig giver nedbør i det centrale og nordlige Brasilien et godt udgangspunkt for tilsåningen af de brasilianske sojaarealer. Fondene sidder foreløbigt roligt og opretholder store købte i majsen og noget nær rekordstore nettokøbte positioner i sojabønner. I USDA's WASDE-rapport på fredag, vil vi se en pæn revision af de amerikanske slutlagre for indeværende sæson oven på sidste uges kvartalsrapport. Der foruden er der ikke lagt op til de store ændringer, med stabile konditioner og gode høstvilkår, som derfor ikke umiddelbart ventes at føre til de store udbyttejusteringer. Fondenes store købte positioner, betyder imidlertid at markedet er mere følsomt, og derfor kan selv mindre ændringer føre til relativt store bevægelser.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Sojaskråen blev dagens taber i sojakomplekset på rygter om, at Argentina bliver mere aggressive i FOB-markedet. Argentinske myndigheder planlægger midlertidigt at sænke eksporttolden på blandt andet sojabønner til 30 procent og sojaskrå/ olie til 28 procent. Formålet med afgiftsreduktionerne er at øge dollartilstrømningen på et tidspunkt, hvor Centralbankens dollar- reserver er faldet til det laveste niveau i næsten fire år. Omvendt har staten brug for afgiftsindtægterne, for at reducere landets underskud på de offentlige budgetter. Imidlertid er der blandt landbrugssektoren ikke de store forventninger om, at 3 procent afgiftsreduktioner er tilstrækkeligt til at øge landmændenes incitament til øge deres salg, fordi det bedre vil kunne betale sig at holde på varerne i en tid med stor usikkerhed om den argentinske økonomi, grundet høj inflation og kraftigt svækket valuta.